Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Φταίνε οι πολίτες η οι πολιτικοί;

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω Βερέμη. Θάνο Βερέμη. Το βιογραφικό του μπορείτε να το αναζητήσετε εύκολα. Θυμίζω απλώς ότι τα τελευταία δέκα χρόνια καταλέγεται στους λεγόμενους «αναθεωρητές» της Ιστορίας –ξέρετε, τους εμπνευστές εκείνης της απίθανης ΣΥΡΙΖΟειδούς «διαβαλκανικής συνωμοσίας» που οδήγησε στο περίφημο βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού και στον «συνωστισμό της Σμύρνης». Αυτό αρκεί.
Διάβασα την προσέγγισή του στο θέμα της βίας κατά των βουλευτών [http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=291983],
όπου «συνομιλεί» με τη μάζα αντί με την ηγεσία της και ρίχνει την  ευθύνη ευθέως στους πολίτες, εκφράζοντας απόλυτα την «μαξίμεια» άποψη, την άποψη της εξουσίας. Η θεωρία του (φταίνε οι πολίτες που ψηφίζουν τους βουλευτές, κι αν δεχτούμε ότι τους επιλέγουν τα κόμματα φταίνε πάλι οι πολίτες που νομιμοποιούν τα κόμματα!!! = προφανώς τα κόμματα δε φταίνε σε τίποτε…) θυμίζει με κείνη την απορριπτέα εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρία του ισοδυνάμου των όρων, όπου για το έγκλημα δεν ευθυνόταν μόνο ο εγκληματίας αλλά μέχρι και η μάνα του επειδή τον… γέννησε!
Ειλικρινά, είναι μια άποψη που δεν αρμόζει σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου, διότι απλά χάνει τα λογικά ερείσματα που απαιτούνται για να είναι στέρεη. Κανείς δεν είναι υπέρ της αυτοδικίας, σίγουρα δεν είναι υπέρ ο γράφων, αλλά το κρίσιμο είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην αυτοδικία και ιδίως στη «νομιμοποίησή» στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Και ο κ. Βερέμης τις προσπερνά επιτηδευμένα, προτείνοντας στο δεύτερο μισό του κειμένου του τη λύση αντί της αυτοδικίας: ουσιαστικά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης των πολιτικών προσώπων. Αλλά, αλήθεια, αυτή τη νομοθεσία ποιος θα την διαμορφώσει και ποιος θα την προωθήσει; Τίνος ευθύνη είναι εδώ και πολλά χρόνια; Των πολιτικών; Ή των πολιτών που τους «επιλέγουν»; Για το κ. Βερέμη, προφανώς το δεύτερο. Με βάση τη «λογική» του, φταίνε οι πολίτες που επέλεξαν εκείνους τους πολιτικούς που δεν προώθησαν έναν αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο! Πιθανόν, κατά την ίδια άποψη, να φταίνε και οι παππούδες των πολιτών γιατί γέννησαν πολίτες που επέλεξαν εκείνους τους πολιτικούς που δεν προώθησαν έναν αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο!!! Μαζί σου τα παράλογα, τα βλέπω λογικά...
Γ.Θ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος