Η Ελλάδα τίμησε σήμερα, Δευτέρα, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, με ανώτατο παράσημο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, που του απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και του οποίου τα διάσημα επέδωσε σήμερα στον τιμώμενο, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Παναγιώτης Ζωγράφος.
Η επίδοση των διασήμων έγινε σε επιβλητική τελετή στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο κέντρο της Βιέννης, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της δημόσιας ζωής, ανάμεσά τους ο παπικός νούντσιος στην Αυστρία, ο διευθυντής της Προεδρίας της Αυστριακής Δημοκρατίας και πρώην πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα Ρενέ Πόλιτσερ, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ομόσπονδου κρατιδίου και δημοτικός σύμβουλος Βιέννης, Χάνες Χάρβανεκ, πολλοί πρέσβεις και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών.
Προσφωνώντας τον τιμώμενο ιεράρχη και αναφερόμενος στο σκεπτικό της απονομής της μεγάλης τιμητικής διάκρισης, ο Ελληνας πρέσβης τόνισε την τεράστια προσφορά στην υπόθεση της Ορθοδοξίας του κ. Μιχαήλ, ως Επισκόπου επί 25 χρόνια και ως Μητροπολίτη και Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί 20 χρόνια.
Επεσήμανε, επίσης, το σημαντικό ρόλο του Μητροπολίτη Μιχαήλ στην προώθηση του Οικουμενικού Διαλόγου και τη συμβολή του στο Διαθρησκειακό Διάλογο, αλλά και στην ενσωμάτωση των ορθοδόξων στην αυστριακή κοινωνία, καθώς και στην ενότητα των ορθοδόξων χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ευγνωμοσύνη της πατρίδας γενικότερα, για το ρόλο του ιεράρχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την απονομή της ανώτερης τιμητικής διάκρισης και τον πρέσβη κ. Ζωγράφο για τη σχετική εισήγηση, ο Μητροπολίτης Μιχαήλ επεσήμανε πως αυτή, πέρα από την αναγνώριση του έργου του, αποτελεί ταυτόχρονα τιμή για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι αναγνωρισμένη ως επίσημη θρησκεία στην Αυστρία.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Έλληνας ιεράρχης τόνισε πως η απονομή της διάκρισης του έδωσε προσωπική χαρά και τιμή, ειδικότερα στο δύσκολο αυτό χρόνο της περιπέτειας της υγείας του, όπου τέτοια γεγονότα αποτελούν μια νέα ώθηση για την άντληση δυνάμεων.
Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη σχεδόν 300 χρόνων μακρά ιστορία και παράδοση του Ελληνισμού στη Βιέννη και την Αυστρία, την ίδρυση και ανέγερση των δύο ελληνορθόδοξων ναών, αλλά και τη λειτουργία- ήδη από το 1804 - της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό, όπως και στην έκδοση - στη Βιέννη - της πρώτης ελληνικής εφημερίδας.
Παραπέμποντας στη συμβολή των Ελλήνων λογίων και των ελληνικών εκδόσεων της Βιέννης στο διαφωτισμό του υπόδουλου ελληνικού έθνους, που οδήγησε τελικά στην Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, τόνισε πως δικαιολογημένα η Ελληνική Εκκλησία στη Βιέννη αναφέρεται ως «λίκνο της νέας Ελλάδας».
Ο Μητροπολίτης Μιχαήλ μίλησε επίσης για την υποδειγματική ενσωμάτωση των Ελλήνων στην Αυστρία, για τις πολλές χιλιάδες Ελλήνων που έχουν φοιτήσει σε αυστριακά πανεπιστήμια και αποτελούν σήμερα τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελλάδα, οι οποίες διατηρούν, παραδοσιακά, άριστες σχέσεις.
Η τελετή απονομής πλαισιώθηκε από συναυλία κλασικής μουσικής από γνωστό τρίο εγχόρδων και δεξίωση που παρέθεσε στις αίθουσες της ελληνικής πρεσβείας ο πρέσβης Παναγιώτης Ζωγράφος.
Η σημερινή απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, βρίσκει τον Μητροπολίτη Μιχαήλ ως Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να προεδρεύει της επίσημα αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης, ως ο πρώτος τη τάξει των ορθοδόξων αρχιερέων οι οποίοι ποιμαίνουν ορθόδοξες κοινότητες και εκπροσωπούν ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες στην Αυστρία.
Συγχρόνως είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και σήμερα φτάνει τις 500.000 και είναι η δεύτερη, αριθμητικά, Εκκλησία μετά τη Ρωμαιοκαθολική.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου