Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η Σοβιετοποίηση της ΠΓΔΜ

Γράφει ο Γιώργος Βοσκόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  

Η παραμονή του κ. Γκρούεβσκι στην εξουσία αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην όποια προσπάθεια διευθέτησης των διαφορών με τα Σκόπια. Πέραν της αναθεωρητικής πολιτικής που εκφράζει έναντι της Ελλάδας ο ίδιος έχει οικοδομήσει ένα αυταρχικό καθεστώς.
Η ελευθερία του τύπου στη χώρα έχει περιοριστεί δραματικά, αφού τα μη φιλικά προς την κυβέρνηση έντυπα κλείνουν το ένα μετά το άλλο σε μία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης που ζει σε συνθήκες εθνικής νιρβάνα υπό το βάρος της ανέγερσης αγαλμάτων.
Ο South East Europe Media Organisation (SEEMO), ως μέλος του International Press Institute, κατήγγειλε πρόσφατα σαφείς παραβιάσεις της ελευθερίας του έντυπου τύπου. Καταγράφεται μία συστηματική προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του τύπου και φίμωσης των δημοσιογράφων που αλλοιώνει τον πλουραλισμό. Τα μέσα ελέγχου του τύπου που χρησιμοποιεί ο κ. Γκρούεβσκι είναι το επιλεκτικό κλείσιμο εφημερίδων και η κρατική χρηματοδότηση αποκλειστικά φιλικών προς την κυβέρνηση του εντύπων.

Το κλείσιμο τον Ιούλιο του 2011 τριών ημερησίων εφημερίδων και ενός τηλεοπτικού σταθμού (A1 TV) προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες της Ένωσης Συντακτών της ΠΓΔΜ  αλλά και την καταγγελία του καθεστώτος ανελευθερίας της χώρας από την SEEMO. Ο τηλεοπτικός σταθμός είχε σταθεί κριτικά απέναντι στην απόφαση του κρατικού Πανεπιστημίου του Στιπ να απονέμει στους φοιτητές του πτυχία στα οποία απεικονίζεται το αστέρι της Βεργίνας.

Είναι σαφές ότι η ηγεσία των Σκοπίων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα ίδια ανιστόρητα μέσα προκειμένου να ενισχύσει της συνθήκες εθνικιστικής πόλωσης στη χώρα και να ελέγξει τις φωνές εκείνες που, έστω και δειλά, καταγγέλλουν την αδιέξοδη μαξιμαλιστική πολιτική του κ. Γκρούεβσκι.

1 σχόλιο:

  1. Ειναι τουλαχιστον τραγικο να εφαρμοζονται τετοιου ειδους τακτικες. Και δυστυχως δεν βλεπουμε φως στην πιθανοτητα επιλυσης των διαφορων μας με τους γειτονες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος