Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μια αλήθεια είπε μέχρι τώρα ο ΓΑΠ: ότι θα χάσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας


Να που αρχίζουν τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ. Το είπε καθαρά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Β. Σόιμπλε. Βέβαια, δεν ξέρω πως εννοούν την "ολοκλήρωση της Ευρώπης", πολιτικοί που λαμβάνουν αποφάσεις με τη λογική του 1+1 κάνουν 2. Στην πολιτική όμως δεν ισχύουν τα μαθηματικά. Και η Ευρώπη έχει πολιτικούς - λογιστές. Υποταγμένους στις διεθνείς αγορές. Που τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, πίσω από τους κερδοσκόπους. Γι' αυτό και δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να ενώσουν την Ευρώπη. Γιατί επιχείρησαν οικονομική ένωση χωρίς να προϋπάρχει πολιτική ένωση. Απλά πράγματα. Χωρίς να υπάρχουν κοινά σύνορα (π.χ. η Ελλάδα να πληρώνει μόνη της την παραβατικότητα των Τούρκων), χωρίς ενιαία διοίκηση, χωρίς μια θεωρητική βάση πάνω στην οποία γεννιόταν μια ενοποιός συνείδηση (να γιατί έχει σημασία ο Ελύτης). Και σήμερα δεν υπάρχει ένας να βάλει τη χώρα του, το λαό του, πάνω από τις αγορές.

Υ.Γ. Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΑΠ το είπε από το Μάρτιο του 2010 ότι ίσως χρειαστεί να χάσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Πλαγίως αλλά το είπε...


Της Μίκας Κοντορούση

"Η ολοκλήρωση της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσει ως εκ τούτου ένα κράτος – μέλος με προβλήματα που δέχεται βοήθεια, πρέπει ως αντάλλαγμα να παραχωρήσει μέρος της εθνικής του κυριαρχίας στην Ε.Ε.", τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο Stern.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εναλλακτική είναι σαφώς καλύτερη από το να οδηγηθεί ένα υπερχρεωμένο κράτος – μέλος εκτός ευρωζώνης.
Η συνέχεια στο news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος