Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ένα «πλατάνι» αλλιώτικο από τα άλλα…

Ο πλάτανος είναι ένα δέντρο, κάτω από τη σκιά του οποίου μπορεί κάποιος να δροσιστεί. Ο Πλάτανος Ημαθίας είναι ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι αγαπούν πάρα, μα πάρα πολύ, την παράδοση.

Του Θανάση Κληματσίδα

Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα για ένα χωριό που «βλέπει» για πρώτη φορά την τηλεοπτική κάμερα . Η μια είναι να σε αγνοήσει και η άλλη να «βάλει τα καλά του» και αν ο φακός του «κοιτάει» για καλό τότε να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σε ευχαριστήσουν.
Η εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα…» βρέθηκε για τα γυρίσματα στον Πλάτανο Ημθίας. Ένα μικρό χωριουδάκι της μακεδονικής γης το οποίο εκ πρώτης όψεως μοιάζει ένας ακόμη γραφικός τόπος της Ελλάδας.

Περιαδιαβήκαμε, λοιπόν, τα πανέμορφα δρομάκια, μαγειρέψαμε «τσουνιδόπιτα», ήπιαμε τσιπουράκι σε ένα παραδοσιακό αποστακτήριο και φτάσαμε στο τμήμα που ονομάζουμε εμείς «χορευτικά», δηλαδή εκεί όπου θα παρουσιάσουμε τους χορούς και τα φαγητά του τόπου.
Εκεί έγινε κάτι που συναντούμε για πρώτη φορά στον καιρό που κάνουμε αυτή την εκπομπή. Τα τραπέζια τα οποία είχαν στηθεί για να φιλοξενήσουν τις κυρίες με τα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα «ξεχείλιζαν» και δεν τα χωρούσαν.
Όλο σχεδόν το χωριό ήταν εκεί και όλοι ετοίμασαν από κάτι. «Ευκαιρία μας δίνετε να βρεθούμε και εμείς να τα πούμε», μας έλεγαν.
Ξαφνικά αναλογίζεται κανείς μέσα του πως το όλο εγχείρημα είναι άκρως σημαντικό.
Εκεί στην ύπαιθρο όπου οι άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοί και αληθινοί, εκεί θέλουν ακόμη να βρίσκονται να τα λένε, να τρώνε, να κερνάνε, να ακούνε τις μουσικές τους και όλα αυτά να τα μοιραστούν μέσα από το ….τηλεοπτικό τραπέζι μας.
Ευγενέστατες και μοναδικές οι κυρίες του Πλατάνου δεν μπορεί κανείς να τις ξεχάσει… η κυρία Μαρία, η. κυρία Ελπίδα… κ.ά.
Ένα χωριό που έβγαλε από το ψυγείο του τρόφιμα, μάζεψε από τον μπαχτσέ ότι είχε, κανόνισε με τη γειτόνισσα να μην κάνουν  το ίδιο φαγητό. Πραγματικά ένας συγκινητικός «σταθμός» στο μέχρι σήμερα οδοιπορικό μας στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.
Και όλα αυτά σημειώστε με μουσική υπόκρουση μιας καταπληκτικής μακεδονίτικης μουσικής. Οι χοροί πραγματικά μαγευτικοί και το «πολύχρωμο μπουκέτο» των ανθρώπων που μαζεύτηκαν στην πλατεία του χωριού ανθισμένο… στο φουλ.
Πλάτανος Ημαθίας. Αξίζει να τον γνωρίσετε και εσείς. Αυτή την Κυριακή 17 Ιουλίου στις 12 ΜΟΝΟ στην 4Ε «Στον τόπο που γεννήθηκα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος