Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Συγκλονίζουν οι μικρές ιστορίες των θυμάτων του

Συγκλονίζουν οι μικρές ιστορίες των θυμάτων
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, που παραθέτει μερικά από τα μηνύματα φίλων και συγγενών, τα θύματα ήταν από τον ετεροθαλή αδελφό της πριγκίπισσας Μέτε – Μάριτ μέχρι και την κόρη μεταναστών.
"Η θλίψη ήταν απύθμενη", δήλωσε ένας εκ των συγγενών.
Ο Τροντ Μπερνστεν, 51 ετών, ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, πέθανε προσπαθώντας να σώσει νέους στο νησί Ουτόγια. Πατέρας δύο παιδιών και αστυνομικός που εργαζόαν στο νησί ως φύλακας, έσπρωξε τον 10χρονο γιο του σε ασφαλές σημείο, προτού επιχειρήσει να σταματήσει τον Μπρέιβικ.
Στο τελευταίο του τηλεφώνημα προς την σύντροφό του, δήλωσε ότι προσπαθεί να βοηθήσει νεαρά παιδιά να φύγουν από το νησί, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα έγινε το δεύτερο θύμα του ενόπλου.
Ο αρχηγός της αστυνομικής ένωσης του Οσλο, Ζίγκβε Μπόλσταντ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι είναι εξαιρετικά λυπηρό να σε ενημερώνουν ότι ένα από τα μέλη μας σκοτώθηκε κατά αυτόν τον τρόπο. "Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του", πρόσθεσε.
Ο 23χρονος Γκούνερ Λίνακερ ήταν ο επονομαζόμενος "αρκούδα" της οικογένειάς του. Ο πατέρας του. Ρόναλντ Λίνακερ, δήλώσε ότι μιλούσε στο τηλέφωνο με τον γιο του την ώρα που άρχισε η επίθεση του παρανοϊκού Μπρέιβικ. Η αδελφή του επέζησε, καθώς κρύφτηκε σε ένα θάμνο. Ο κ.Λίνακερ πρόσθεσε: "Είχαμε συνεχή επαφή και το τελευταίο πράγμα που άκουσα ήταν 'πατέρα πέφτουν πυροβολισμοί, πρέπει να φύγω'. Ηταν πάρα πολύ δύσκολο, το παιδί μου έφυγε. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ κάτι τέτοιο. Ο Γκούναρ ήταν σωματώδης σαν αρκούδα και είχε τόση αγάπη να δώσει, όση και το μέγεθός του".
* Ο Εμίλ Οκενχάουγκ 15 ετών είναι στη λίστα των αγνοουμένων. Ο θείος του, Κνουτ, φοβάται για το χειρότερο. "Η οικογένεια βιώνει μία μεγάλη θλίψη", δήλωσε. Ένα από τα τρία παιδιά μίας οικογένειας από το Νέσσετ, ο Εμίλ ήταν ένας δεινός σκιέρ το χειμώνα, ενώ έπαιζε τένις, έκανε ποδηλασία και τρέξιμο το καλοκαίρι. Ηταν το πρώτο του καλοκαίρι στην πολιτική αυτή κατασκήνωση. Ο δημοφιλής μαθητής Λυκείου ήθελε να κάνει σπουδές πάνω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
* Η 45χρονη Μόνικα Μπόσεϊ επρόκειτο να αρχίσει την καριέρα της ως διευθύντρια του Νορβηγικού Ναυτικού Μουσείου σε λίγες ημέρες, έχοντας δουλέψει στο Ουτόγια για περισσότερα από 20 χρόνια. Η μητέρα δύο παιδιών ήταν ένα από τα πρώτα θύματα του αδίστακτου Μπρέιβικ. Ο σύζυγός της και οι δύο κόρες της βρίσκονταν μαζί της στο νησί, αλλά επέζησαν της επίθεσης.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Μπόσεϊ ήταν μία γυναίκα που ήξερε προσωπικά. "Για πολλούς από εμάς ήταν η Ουτόγια ολόκληρη. Τώρα είναι νεκρή. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την ώρα που φρόντιζε και προσπαθούσε να προσφέρει ασφάλεια για τους νέους όλης της χώρας", πρόσθεσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
* Ο Τόρε Εικελαντ, 21 ετών, ήταν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (AUF) στο Χόρνταλαντ περιγράφεται ώε ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους πολιτικούς. Ο Δήμαρχος του Οστερόι, από όπου καταγόταν ο Έϊκελαντ δήλωσε για τον καλό του φίλο: " Ο Τόρε ήταν ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος. Ηταν ταλαντούχος, ένας από τους πιο ατόφιους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ο Τόρε πάντα τελείωνε τους λόγους του με ομοιοκαταληξία".
* Ο στενός φίλος του Ισμαήλ Χατζί Αχμέντ, Μοχάμεντ Αμπντί Φαράχ, έγραψε στο Facebook: "Αδελφέ μου Ισμα, αληθινέ μου φίλε που σήμαινες τα πάντα για μένα, θα σ' αγαπώ για πάντα. Είσαι στην καρδιά μου και θα είσαι μέρος της ζωής μου μέχρι να πεθάνω. Θα προσπαθήσω να είμαι δυνατός όσο μπορώ. Είσαι στον παράδεισο και μας προστατεύεις όλους από κει".
* Μεταξύ των αγνοουμένων ήταν και πολλοί άλλοι, για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου και της 20χρονης Τζαμίλ Ραφάλ Γιασίν, κόρη Ιρακινών που εγκατέλειψαν την εμπόλεμη ζώνη και αναζήτησαν καταφύγιο στο Εγκερσουντ. Βρισκόταν στην Ουτόγια με τον αδελφό της, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση. Οι φίλοι της την περιέγραφαν ως μία περήφανη Νορβηγίδα, έναν υπέροχο άνθρωπο με μεγάλη καρδιά.
* Η Χάνε Κριστίνε Φρίντουν, 20 ετών, από το Στρυν, ήταν ηγέτις του AUF στην Σον ογκ Φιορντανε. Περιγράφεται ως μία πολύ φιλεύσπλαχνη νεαρή γυναίκα, η οποία εργαζόταν για να βοηθήσει τους ευάλωτους της κοινότητας. Ο δήμαρχος του Στρυν, Νιλς Στόιβα, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι "αυτό είναι ακατανόητο. Ξέρω την Χάνε Κριστίνε πολύ καλά. Είχαμε στενή πολιτική σχέση σε πολλές περιπτώσεις και για μένα είναι απίστευτο ότι αγνοείται".



* Επίσης, αγνοούμενη θεωρείται και ο 18χρονος Τάραλντ Μιέλντε από την πόλη Οστερόγια, αντιπρόεδρος του AUF του Χορνταλαντ. Ο φίλος και συνάδελφός του, Ερικ Ντάλε, έγραψε στο διαδίκτυο: "Σε χρειαζόμαστε ακόμη Τάραλντ... Το αγόρι με τον τεράστιο ενθουσιασμό που μπορούσε επηρεάσει τους πάντες γύρω σου. Ολοι οι άνθρωποι θα εύχονταν να έχουν την ενέργειά σου. Τον ζήλο σου. Αν δεν είχες γίνει ένας σπουδαίος νεαρός πολιτικός, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσες να είχες γίνει αθλητής".
* Ο Σίμον Σέμπο, 18 ετών, από το Τρομς, ήταν πρόεδρος στο σχολείο του και οι φίλοι του τον φώναζαν Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ.
* Ο πατέρας του 17χρονου Τόριους Μπλάτμαν, Τροντ, έγραψε στο facebook για λογαριασμό της μητέρας του Μέτε και της αδελφής του Μάρεν: "Ο Τόριους ήταν εξαιρετικός, καλό και αξιαγάπητο παιδί και αυτό που βιώνουμε είναι εντελώς παράλογο και υπερβολικά επώδυνο"
* Η Μαριάν Σαντβικ, 16 ετών, σχεδίαζε να σπουδάσει στην ιατρική και κοινωνική επιστήμη από το φθινόπωρο και έγινε μέλος του AUF στο Στάβανγκερ. Η οικογένειά της περιμένει με αγωνία νέα για την τελευταία της νύχτα.
* Ο 14χρονος Γιοχάνες Μπούο, ακτιβιστής από την νότια Νορβηγία εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι ο νεότερος από τους νεκρούς, αφού ο πατέρας του επιβεβαίωσε ότι είναι αγνοούμενος. Μήνυμα στο Facebook αναφέρει: αγαπητέ, αγαπητέ Τζον. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβει. Είσαι ένας εξαιρετικά δυνατός άνθρωπος. Ολοι ελπίζουμε ότι θα επιστρέψεις στο σπίτι σου σώος και αβλαβής. Ελπίζουμε, ανάβουμε κεριά και προσευχόμαστε για σένα".

ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63251116

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος