Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σάντρα Μοντέιρο: "...να βρούμε πολιτική λύση" -άλλη μια λογική φωνή

Η χώρα βρίσκεται πια σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η δημοσιογράφος Σάντρα Μοντέιρο, διευθύντρια της πορτογαλικής έκδοσης της «Le Monde diplomatique», δίνει στην «Κ.Ε.» το κλίμα στη χώρα της, την επομένη της ανακοίνωσης: «Κι αν δεν είμαστε ακόμα Ελλάδα, θα γίνουμε σύντομα. Πέφτουμε σε βαθιά ύφεση με το χρέος στο 100% του ΑΕΠ», λέει.
Ε Ηταν αναμενόμενη η κίνηση της Moody's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία;
Α Εντελώς, εκεί βασίζουν και την κερδοσκοπία τους, στις εκτιμήσεις που κάνουν, στην προκειμένη περίπτωση το εθνικό χρέος. Ανεξάρτητα από το αν η βαθμολογία τους βασίζεται ή όχι στην πραγματικότητα, δημιουργούν μια νέα δική τους πραγματικότητα.
Και αυτό συνέβαλε ιδιαίτερα στην επιβάρυνση της οικονομίας στην Πορτογαλία, ώστε να φτάσει, τελικά, εκεί που την ήθελαν. Μια ομάδα οικονομολόγων, ανάμεσά τους ο διευθυντής της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, Ζοζέ Ράις, κατέθεσαν μήνυση εναντίον των οίκων αξιολόγησης επειδή κάνουν κακό στη χώρα. Είναι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αλήθεια ότι το χρέος μας είναι αβάσταχτο, ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος χρεοκοπίας και ότι πρέπει σύντομα να γίνει αναδιάρθρωση. Είναι επείγουσα ανάγκη, λοιπόν, να βρούμε λύση για το χρέος έξω από την παράλογη λογική των αγορών, να βρούμε πολιτική λύση.
(…)
Ε Παρ' όλο που η κυβέρνησή σας υποστήριζε με θέρμη το αντίθετο, τελικά η Πορτογαλία «είναι Ελλάδα»;
Α Ακόμα κι αν δεν είμαστε, θα γίνουμε σύντομα. Πέφτουμε σε βαθιά ύφεση, με το δημόσιο χρέος να φτάνει περίπου στο 100% του ΑΕΠ, ενώ θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ύφεσης και των ελλειμμάτων. Μπορεί το χρέος να μην είναι τόσο μεγάλο όσο της Ελλάδας, αλλά, αν προσθέσουμε και το ιδιωτικό χρέος που είναι μεγαλύτερο από το δικό σας, τότε το συνολικό χρέος των δύο χωρών είναι σχεδόν το ίδιο. Επίσης το επιτόκιο δανεισμού είναι περίπου το ίδιο. Βέβαια η Πορτογαλία, εξ όσων καταλαβαίνω, έχει καλύτερο φορολογικό μηχανισμό από την Ελλάδα αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει την ύφεση ούτε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. Τα κοινωνικά κινήματα ζητούν ν' ακουστεί και η άποψη των πολιτών, όπως γίνεται και στην Ελλάδα. Η ενότητα και η αλληλεγγύη των περιφερειών της Ευρώπης είναι πια στην ημερήσια διάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος