Του Μιχάλη Αγραφιώτη
Το ζήτημα της ΔΕΗ δεν επιλύεται μέσα από τις λίγες σειρές του μεσοπρόθεσμου που αναφέρονται χαρακτηριστικά στο μέλλον της επιχείρησης, ούτε με τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μέσω του ΖΑΠΠΕΙΟ 2. Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση με πολλές πτυχές, κοινωνικές διαστάσεις και πολύπλοκες προοπτικές που δεν μπορούν να κατευθυνθούν μέσα από στείρες και ακραίες πολιτικές αλλά μέσα από μελέτες και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις. Το ζήτημα μετοχοποίησης ή και πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (εκτός ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ) θέτει πάρα πολλά σοβαρά ερωτήματα τα οποία η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η δυνάμει κυβέρνηση Σαμαρά οφείλουν να απαντήσουν.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει αυτοί που εισηγούνται τα παραπάνω να μας εξηγήσουν τι θα γίνει με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αλλά και τις περιοχές με τα ύδατα που ανήκουν στην ΔΕΗ Α.Ε. Ποιό θα είναι το καθεστώς το οποίο θα ισχύει την επόμενη μέρα; Υπάρχει περίπτωση η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου να ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή; Και αν γίνει αυτό ποιά θα είναι τα δικαιώματα του ιδιώτη πάνω σε μια περιοχή που κανονικά θα πρέπει να ανήκει στους κατοίκους της; Το ίδιο φυσικά και με το φράγμα του Ιλαρίωνα και άλλες πολλές τεχνητές λίμνες ανά τη χώρα. Επίσης, ποιό θα είναι το μέλλον των νερών αυτών των λιμνών; Είναι ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς εξηγήσεις για αυτά τα σοβαρά ζητήματα.
Αν όλες οι μονάδες της ΔΕΗ, ακόμη και οι μονάδες βάσεις αλλά και τα υδροηλεκτρικά περάσουν σε ιδιώτες, πως θα αντιμετωπιστεί μια μελλοντική κρίση ενέργειας για την οποία θα ευθύνονται οι ιδιώτες; Πως το κράτος θα την αντιμετωπίσει σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Μήπως κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε Καλιφόρνια τότε που είχαν προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας;
Φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι τα δύο μεγάλα κόμματα από κοινού θέλουν να απελευθερώσουν την ενέργεια υπέρ ιδιωτών και ξένων συμφερόντων. Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια που παίζονται στην αγορά ενέργειας αλλά και στις προοπτικές της αφού η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο της Νοτιανατολικής Ευρώπης ειδικά στις ΑΠΕ. Το ζήτημα είναι ότι αν δεν δημιουργηθεί κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ισχυροί κανόνες ελεύθερης αγοράς και σωστή θεσμοθέτηση και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, τότε η ενέργεια ίσως αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μακροπρόθεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου