Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Υπάρχουν και κακοί ποδηλάτες

Γράφει ο Δημήτρης Παππάς
[Αρχαιολόγος]

Η αλήθεια είναι πως έχω πολύ καιρό να γράψω κάποιο σημείωμα ή σχόλιο. Ο λόγος δεν είναι φυσικά πως δεν υπάρχουν θέματα προς σχολιασμό. Κάθε άλλο. Να είναι καλά οι τοπικοί και «πανελλήνιοι» άρχοντες που μας προσφέρουν τόσα και τόσα. Αλλά και η καθημερινότητά μας, είτε από τη δική μας στάση των πολιτών και των κατοίκων της πόλης μας, είτε από τις ελλείψεις των υποδομών, προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρόν για όποιο θα ήθελε να έχει καθημερινά σημειώματα και κατ΄ επέκταση αναγνωσιμότητα. Αποφάσισα όμως να γράψω για ένα φαινόμενο σύγχρονο, το οποίο όλο και περισσότερο, όσο θα βαθαίνει η κρίση, θα γίνεται πιο έντονο. 

Η χρήση του ποδηλάτου. Καλώς η κακώς, σωστά ή ατυχώς, η πόλη μας διαθέτει ένα μικρό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μία όμορφη παραλία και σχετικά χαμηλό υψόμετρο, στοιχεία τα οποία ευνοούν τη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου. Μέχρι εδώ όλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Όπως θα περίμενε κάποιος, θα άρχιζα τώρα να γράφω για τους κακούς οδηγούς και ταξιτζήδες, οι οποίοι δε σέβονται τους ποδηλάτες, παρκάρουν πάνω στους ποδηλατοδρόμους κλπ. Αντίθετα όμως θα γράψω για τους κακούς ποδηλάτες. 
Ξαφνικά έχουμε γίνει μάρτυρες, χωρίς να εξαιρώ ορισμένες φορές και τον εαυτό μου, σωρού παραβάσεων του Κ.Ο.Κ από ποδηλάτες, όπως παραβίαση ερυθρών σηματοδοτών, οδήγημα επάνω στο πεζοδρόμιο ή σε αντίθετη φορά από την κατεύθυνση του δρόμου, παραβάσεις που συχνά συνοδεύονται από επιθετική συμπεριφορά και ειρωνεία απέναντί ακόμα και σε πεζούς. Το χειρότερο; Σπάνια θα δει κανείς ποδηλάτη με κράνος, ειδικά γάντια και ανακλαστικό γιλέκο τη νύκτα. Ποια λοιπόν η διαφορά μας από τους οδηγούς των οχημάτων, πέρα από την οικονομία και συχνά την ταχύτητα άφιξης στον προορισμό μας; Δυστυχώς καμία. Την επιθετικότητα και τον εγωισμό μας, απλά τον έχουμε μεταφέρει σε δύο ποδοκίνητες ρόδες! Αυτοί είμαστε λοιπόν. Κρίμα, γατί για μία ακόμη φορά βάζουμε τον εαυτό μας, πάνω από το σύνολο και τους γύρω μας! Να συνεχίσουμε να ελπίζουμε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος