Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τα 10 αδύνατα σημεία του Αντώνη Σαμαρά


Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Μεγάλα κενά εντοπίζονται στην πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αντιμετωπίζει σε πολλές περιπτώσεις έλλειψη ουσιαστικού πολιτικού λόγου σε βασικά ζητήματα, έλλειψη έμπειρων στελεχών που δυνάμει θα στελέχωναν κυβερνητικές θέσεις αιχμής και προβλήματα στη συνοχή του κόμματος. Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ, ισχύει το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο να ξεπερνούν τις διαφορές του παρελθόντος και να πορεύονται μαζί για την βελτίωση των οικονομικών της χώρας, στη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να εξισορροπήσουν την κατάσταση που δημιούργησε η αποχώρηση της  Ντόρας Μπακογιάννη, πολλών στελεχών αλλά κυρίως της αποδόμησης του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας που ένα μεγάλο μέρος του ήταν φίλα προσκείμενο στην πρόεδρο της Δημοκρατικής συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει 10 αδύνατα σημεία τα οποία αποτελούν τα εμπόδια, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και να οδηγηθεί στην εξουσία.
Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά στις αρχές του 2010 έχει περάσει 1,5 χρόνος και παρά το κλίμα που υπάρχει δεν υπάρχει ουσιαστική και πραγματική ανάκαμψη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφού παρά τα θετικά σημάδια σε δημοσκοπήσεις και παράσταση νίκης, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται πεπεισμένος ότι είναι έτοιμος να κερδίσει εκλογές και να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης. Και αυτό αποδείχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ποιά είναι τα βασικά αδύνατα σημεία της πολιτικής του;
1. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πείσει τους πολίτες ότι έχει το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό και το πολιτικό υπόβαθρο να ασκήσει κυβερνητική πολιτική, είτε λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιεί σε πολλές περιπτώσεις παλαιό υλικό των κυβερνήσεων Καραμανλή, είτε γιατί οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές για την διατύπωση και κατάθεση προτάσεων για τη διαχείριση σοβαρών ζητημάτων.
2. Με τη αντιμνημονιακή του πολιτική ο κ. Σαμαράς έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα στους συναδέλφους του, ηγέτες των Ευρωπαϊκών κομμάτων. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να τον ευνοεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα τον στοιχήσει γιατί όταν θα χρειαστεί στο μέλλον να συνεργαστεί μαζί τους θα βρει δυσκολίες. Ίσως και στις επόμενες εκλογές με ότι και αν μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
3. Μπορεί η επικοινωνία του κ. Σαμαρά να λειτουργεί ικανοποιητικά για τις απαιτήσεις άλλων εποχών, όμως θα πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη του ότι τα δεδομένα με το 2004 έχουν αλλάξει. Πλέον, οι πολίτες δεν αποφασίζουν βάσει των προτύπων εκείνης της εποχής και σε πολλές περιπτώσεις δυσανασχετούν με τη μη εποικοδομητική κριτική και άποψη.   
4. Πολλά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να είναι κουρασμένα. Τους τελευταίους μήνες ο κ. Σαμαράς έδωσε ρόλο τομεάρχη σε όλους σχεδόν τους Βουλευτές και ρόλο γραμματέα ή αναπληρωτή γραμματέα σε πολλά στελέχη τα οποία θα είναι υποψήφιοι Βουλευτές. Από όλο αυτό το μηχανισμό που δημιουργήθηκε δεν υπάρχει το ανάλογο έργο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε πολλά επίπεδα. Ίσως ο κ. Σαμαράς να έπρεπε να προχωρήσει σε μια βαθμολόγηση των στελεχών, ώστε να ανεβάσει τον πήχη της αποδοτικότητας. 
5. Είναι εμφανές ότι πολλές τοπικές οργανώσεις του κόμματος δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Οι πάλαι ποτέ πανίσχυρες ΝΟΔΕ γίνονται έρμαια κάποιων στελεχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις των αυτοδιοικητικων εκλογών, δούλεψαν για τους αντάρτες υποψηφίους. Ίσως ο κ. Σαμαράς να πρέπει να προχωρήσει σε κομματικό Καλλικράτη μειώνοντας τις οργανώσεις με αποτέλεσμα την καλύτερη διοίκηση τους.
6. Οι εσωκομματικές συγκρούσεις σε πολλές Βουλευτικές περιφέρειες  αποτελούν σημείο αδυναμίας του κόμματος με νυν και δυνάμει Βουλευτές να δημιουργούν αρνητικό κλίμα ο ένας με τον άλλο με τελικό αποτέλεσμα τις απώλειες σε γενικό επίπεδο.
7. Έλλειψη σχεδιασμού για την αποτροπή στελεχών να αποχωρήσουν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και να προσχωρήσουν σε άλλους κομματικούς μηχανισμούς.
8. Αρνητική νοοτροπία και συμπεριφορά από στελέχη που προέρχονται από την παλιά «Πολιτική Άνοιξη» που λόγω της στενής σχέσης με τον Πρόεδρο θεωρούν τους εαυτούς τους «εκλεκτούς».
9. Η κακή οικονομική κατάσταση του κόμματος που δίνει την εικόνα της κακής διαχείρισης στην κοινωνία.
10. Τέλος και κορυφαίο αδύνατο σημείο, ο κακός συνεχιζόμενος χειρισμός των σχέσεων με τη Ντόρα Μπακογιάννη και με στελέχη που πρόσκεινται σ’ αυτή που αποτελεί και θα αποτελέσει σοβαρό δεδομένο για την επιτυχία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος