Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ποιο Μεσοπρόθεσμο; Τώρα βλέπω μπάλα...

Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου


Σίγουρα είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο 24άωρα με το ξετύλιγμα του βρώμικου κουβαριού που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρωτόγνωρο για το παρακμιακό μας κράτος. Πρωτόγνωρο για ένα κράτος που εδώ και χρόνια εξέθρεψε συνειδητά τη "μαφία της μπάλας", την ηρωοποίησε, την ανέβασε ψηλά. Κι όχι μόνο το κράτος, αλλά ολόκληρο το πολιτικό - μηντιακό κατεστημένο. Μα ολόκληρο... Κι εκείνο που είχε "συμφέροντα", αλλά κι εκείνο που δεν είχε "συμφέροντα" -απλώς παπαγάλιζε.
Θυμηθείτε μόνο πόσοι πολιτικοί υπερασπίστηκαν τα "δίκαια" των ομάδων, όταν κάποια αρμόδια αρχή προσπαθούσε να σηκώσει κεφάλι, να ψελίσσει κάποια αντίδραση. Αυτοί σήμερα σιωπούν, ενώ αύριο θα κάνουν και δηλώσεις υπέρ του κράτους δικαίου. Τρομάρα τους...

Ας μην χαίρονται όμως και πολύ κι ας αφήσουν τα πανηγύρια αλά Γερουλάνου. Γιατί αυτό που συμβαίνει, η παρέμβαση, η εξάρθρωση (αν τελικά γίνει), μοιάζει σημαντικό αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από το αυτονόητο. Η κοινωνία για μία ακόμη φορά βρέθηκε πολύ μπροστά από το κράτος και από τους πολιτικούς. Το κράτος (κυβέρνηση, δικαιοσύνη) και το κατέστημένο σήμερα "ανακαλύπτουν την Αμερική". Ποιος δεν αντιλαμβανόταν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ποιος δεν είπε βλέποντας έναν αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος "αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν"; Ποιος δεν κατάλαβε ότι οι ποινικοί πάτησαν πόδι στο τεραίν; Όλοι, εκτός από την εκάστοτε κυβέρνηση που εθελοτυφλούσε, γλείφοντας τους "συνταγματάρχες" και αγνοώντας το λαό, έναν λαό που "έκοψε" το γήπεδο, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, μήνυμα που δεν βρήκε αποδέκτες...
Και να θέλεις, λοιπόν, ν' αγιάσεις, δεν σ' αφήνουν κάτι μηντιακά προτάγματα όπως αυτό το ηλεκτρονικό "οκτάστηλο" της εικόνας. Την ώρα που το Μεσοπρόθεσμο με τα νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών αδιακρίτως "πρέπει να περάσει", οι υπηρέτες του συστήματος αποφάσισαν να παίξουν το επικοινωνιακό χαρτί της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο -για να δούμε αν θα τιμωρηθούν τα μεγάλα κεφάλια ή τελικά θα την πληρώσουν μόνο οι τσιλιαδόροι. 
Το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του ελληνικού λαού είναι χοντρό, πολύ χοντρό και το Μεσοπρόθεσμο είναι σα στημένο πέναλτι στις καθυστερήσεις. Πρέπει να περάσει. Με κάθε τίμημα. Με εκβιαστικά διλήμματα. Όχι για να πάρουμε την 5η δόση. Για να γίνουμε φτωχότεροι, φθηνότεροι και ζήτουλες. Για να γίνουμε τους χεριού τους. Αδύναμοι, πένητες και πειναλέοι. Ραγιάδες. Που θα είμαστε ευτυχισμένοι προσκυνώντας τη θεά μπάλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος