Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Αναζητώντας τον «χαμένο χρόνο» των ελληνικών γραμμάτων


Γράφει ο Δημήτρης Στεφανάκης
Λογοτέχνης - Μεταφραστής


Η εμπειρία μιας διεθνούς βράβευσης είναι πάντα μοναδική, ειδικά όταν αυτή αφορά ένα περίβλεπτο βραβείο όπως το Prix Méditerranée Etranger με το οποίο έχουν ήδη τιμηθεί συγγραφείς όπως ο Άμος Οζ, ο Ορχάν Παμούκ, ο Ουμπέρτο Έκο ή ο Κλαούντιο Μάγκρις. Ωστόσο δεν είναι μια εμπειρία προσωπική, αφού γνωρίζεις πως στο πρόσωπό σου και στο έργο σου βραβεύεται μια ολόκληρη λογοτεχνική σχολή που πασχίζει τα τελευταία χρόνια να βγει από την διεθνή απομόνωση και να συνομιλήσει με τις άλλες Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές σχολές. Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» [το βιβλίο κυκλοφορεί σε νεα έκδοση με διαφορετικό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Ψυχογιός] παρουσιάστηκαν στη Γαλλία πριν από τέσσερις μήνες και έφτασαν γρήγορα σε μια ανέλπιστη για τα ελληνικά δεδομένα διάκριση. Το γαλλικό κοινό και οι κριτικοί εκτίμησαν καθώς φαίνεται τον οικουμενικό χαρακτήρα του βιβλίου και ταυτίστηκαν απόλυτα με τον κοσμοπολιτισμό του την ίδια στιγμή που η λογοτεχνία μας παραμένει δέσμια των θεματικών εμμονών της με ένα κράμα πνευματικού επαρχιωτισμού και δεισιδαιμονίας. 
Αναζητώντας τον «χαμένο χρόνο» των ελληνικών γραμμάτων, θα χρειαστεί ίσως να ανταλλάξουμε το δύσχρηστο νόμισμα της απομόνωσης με εκείνο της συμμετοχής σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς αλλά παραμένει ανοιχτός σε νέες προτάσεις και ευχάριστες εκπλήξεις. Εν μέσω μιας κρίσης κατά την οποία δεν δοκιμάζεται απλώς το συναλλακτικό μας μέλλον αλλά οι αξίες και τα οράματα του σύγχρονου Έλληνα, η λογοτεχνία μας καλείται να κερδίσει το διεθνές στοίχημα.

***Το βιβλίο Μέρες Αλεξάνδρειας και ο συγγραφέας τους Δημήτρης Στεφανάκης βραβεύτηκαν στις 7 Ιουνίου 2011 στο Μέγαρο Marigny στοΠαρίσι με το Βραβείο Prix Mediterranee Etranger, Γαλλικό βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2011.
Πρόκειται για μία ακόμα μεγάλη Ελληνική διάκριση στο χώρο του πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της λογοτεχνίας μιας και το βραβείο αυτό έχει δοθεί σε πολύ μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως οι Άμος Οζ, Ορχάν Παμούκ, Ουμπέρτο Έκο, Κλαούντιο Μαγκρίς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος