Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η τρόικα βρίσκεται ήδη στην «επόμενη μέρα»

http://www.elzoni.gr/html/ent/329/ent.10329.asp
Της Σοφίας Βούλτεψη 
Ο κίνδυνος να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από την κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω των αντιδράσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που απειλεί με πτώση την κυβέρνηση, ενισχύει τις πιέσεις που οι δανειστές ασκούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατά τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους Φιγιόν, Ρομπάι, Μπαρόζο, το μήνυμα ήταν σαφές: Κάλεσαν την αξιωματική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί». Να αλλάξει δηλαδή στάση, καθώς αν γίνουν εκλογές και λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί από τώρα η συνέχιση της πορείας που η σημερινή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Με λίγα λόγια, η τρόικα πολιτικά βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα και απλώς χρησιμοποιεί την προηγούμενη για να διαμορφώσει από τώρα την αναγκαία για την «επιβίωση» του χρέους συμφωνία του πολιτικού κόσμου.
Ενός πολιτικού κόσμου που προσπαθεί να κρατηθεί στις κόκκινες γραμμές του, καθώς πάνω σε κινούμενη άμμο βρίσκονται κυβέρνηση, κοινοβούλιο και αντιπολίτευση, αναπτύσσοντας τις δυνάμεις τους σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο και με τις έξωθεν πιέσεις να ενισχύονται.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρισκόμαστε στην τέταρτη ημέρα ψυχοθεραπείας – Δευτέρα εννιάωρο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, Τρίτη συνεδρίαση ΚΤΕ με έντονες αντιπαραθέσεις και επιθέσεις κατά του υπουργού των Οικονομικών, Τετάρτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο κοινοβούλιο, ο κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται με δημόσιες αντιπαραθέσεις: Φλωρίδης εναντίον Σαχινίδη, Γιαννακοπούλου εναντίον Ρέππα, Σαλαγιάννης εναντίον Παπακωνσταντίνου.
Τα επεισόδια είναι σοβαρά και δείχνουν πως όλα βρίσκονται στον αέρα. Ο κ. Φλωρίδης έφθασε στο σημείο να πει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έπεσε έξω από τους στόχους του 100% με τον κ. Σαχινίδη να τον αποκαλεί «αλχημιστή της αριθμητικής».
Η βουλευτής κ. Γιαννακοπούλου πραγματοποίησε κατά μέτωπον επίθεση στον κ. Ρέππα σχετικά με το αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατηγορώντας τον πως είναι της... σχολής «άλλα λέμε στη Μεσσηνία και άλλα στην Αρκαδία» και εκείνος εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις του δημόσιου πολιτικού ήθους.
Και ο βουλευτής κ. Σαλαγιάννης δεν δίστασε να πει πως τίποτε δεν τελείωσε, τώρα αρχίζουν όλα, υπενθυμίζοντας την αλαζονεία με την οποία σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους βουλευτές πως αυτοί ψήφισαν το Μνημόνιο!

Στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέλος, οι πιέσεις των Ευρωπαίων εντείνονται, παρά τις προσπάθειες και την περιοδεία Σαμαρά, προκειμένου να αμβλύνει την εμμονή τους για συναίνεση. Μια εμμονή που εξηγείται από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν πως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμη και αν αλλάξει η κυβέρνηση.
Η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική σε κάθε περίπτωση, με τους δανειστές να πιέζουν για κατάθεση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ ενδεικτική του κλίματος είναι η προχθεσινή δραματική επιστολή Σόιμπλε προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον Επίτροπο Ρεν και τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου για πρώτη φορά τάχθηκε υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης και συμμετοχής ιδιωτών για  να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, παρά και τις χθεσινές εκρήξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και παρά το γεγονός ότι για το ελληνικό πρόβλημα ανησυχούν τώρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όλα δείχνουν πως άλλα λένε οι πολιτικοί και άλλα οι αγορές.
Μάλιστα, οι διαπραγματευτές ομολόγων υποστηρίζουν ότι αν γίνει αποδεκτή η πρόταση Σόιμπλε για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων κατά 7 έτη μέσω μετακύλισης, «οι οίκοι αξιολόγησης θα συντρίψουν την Ελλάδα και μετά θα συνεχίσουν, συντρίβοντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που παρά τις δηλώσεις στήριξης τόσο του Προέδρου Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι κατά την συνάντησή της μαζί του η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει λύση, οι αγορές όχι μόνο δεν πείσθηκαν, αλλά αντέδρασαν και πάλι με καταστροφική νευρικότητα.
Με αποτέλεσμα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund να διευρυνθεί χθες κατά 25 μονάδες βάσης, φθάνοντας στις 1.325,4.
Αναμενόμενο καθώς οι αγορές είχαν υποψιαστεί το περιεχόμενο της έκθεσης της τρόικας που παραδόθηκε τελικά χθες.
Σύμφωνα με αυτήν, η ύφεση στη χώρα μας είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί! Πρόκειται δηλαδή για μια έκθεση που αποτελεί περίτρανη ομολογία αποτυχίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος