Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου

Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου

Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ, διαπιστώνεις ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που προσπαθεί και θέλει να προχωρήσει σε τομές που θα οδηγήσουν την χώρα εκτός αδιεξόδου. Το μεγάλο πρόβλημα του αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν δουλεύει σωστά ο κρατικός μηχανισμός, ως προς τις μεταρρυθμίσεις, τις φοροεισπράξεις, την ανάπτυξη. 
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να επιβάλλει την εύρυθμη λειτουργία του. Αν υπήρχε αυτό τότε θα μπορούσε κανείς να πει με ευκολία ότι είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί η άσχημη κατάσταση που επικρατεί. Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση από την Ελληνική πολιτεία στην καθημερινότητα του και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής του.
Εκτός από το συμμάζεμα του δημοσίου τομέα πρέπει να επιβάλλει και την σωστή απόδοσή του. Επιπλέον πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την αγορά, την ανάπτυξη και την παραγωγή. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του Πρωθυπουργού και όχι μόνο οι δαπάνες. Η ανάπτυξη μπορεί να φέρει ευημερία για τους πολίτες και το κράτος. Η ανάλωση του οικονομικού επιτελείου σε θέματα εισπράξεων και εσόδων είναι καταστροφική σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του τουρισμού, της βιομηχανίας και της συνολικής δραστηριότητας. Πως; Είναι ανάγκη να μειωθούν οι φόροι για επιχειρήσεις όμως που θα διασφαλίζουν πολλές θέσεις εργασίας. Δηλαδή πλήρη στήριξη του επιχειρείν με έμπρακτα και ουσιώδη ανταλλάγματα. Κίνητρα παντού όχι όμως με κανόνες που θα ενισχύουν την γραφειοκρατία. Δυναμική στην οικονομία με προοπτικές και όχι με ευκαιριακές "αρπαχτές".
Γεγονός είναι ότι όλοι γνωρίζαμε που θα μας οδηγούσε η κατάσταση που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι στο χέρι τους να αποδείξουν ότι δεν είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ότι δεν παρασύρονται από αυτούς που ενώ "έβαλαν φωτιά", τώρα εμφανίζονται ως οι σωτήρες "πυροσβέστες". Και αυτό ισχύει για όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις της ζωής του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος