http://www.sofokleousin.gr/archives/77645
Προσπαθώντας να αποφύγει τη "δοκιμασία" της ψηφοφορίας στη Βουλή και τον κίνδυνο καταψήφισης, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο νομοθέτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με Προεδρικό Διάταγμα - εφ' όσον βεβαίως συναινέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να γίνει με την επίκληση "έκτακτης ανάγκης" - οποία εν προκειμένω είναι η λήψη της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας και η έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης.
Προϋπόθεση για αυτά τα δύο είναι η νομοθέτήση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και γιαυτό υπάρχει δυνατότητα επίκλησης έκτακτων αναγκών, όπως απιτεί το Σύνταγμα.
Αν το Μεσοπρόθεσμο γίνει νόμος του κράτους με Προεδρικό Διάταγμα, θα πρέπει να εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή μέσα σε 40 ημέρες. Ομως, ανεξάρτητα από την έγκριση του ή μη, η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει το βασικό στόχο της, δηλαδή την άρση των εμποδίων για την έγριση του πακέτου διάσωσης και τη λήψη της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας.
Το άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπει ότι: «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής».
Β.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου