Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ελεγχόμενη χρεοκοπία και εκλογές


Του Πέτρου Μποτσαράκου
Δημοσιογράφου

Και ξαφνικά εκείνοι οι βουλευτές που περιέγραφαν μια εικόνα αποτυχίας και κατάρρευσης στο κόμμα τους, είτε έγιναν υπουργοί είτε  δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση. Χρειάστηκε ένα ευφυές αλλά και γεμάτο ρίσκο πολιτικό μάνατζμεντ από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμουγια να ξαναμπούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο «μαντρί»και να αποτραπεί ο κίνδυνος καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα οδηγούσε και στην πτώση της κυβέρνησης.
Όσο κι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής όταν ζητούσε συγκυβέρνηση και δεχόταν να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και να γίνει συνδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

Ο κύριος Παπανδρέου που ουσιαστικά παραιτήθηκε ενώπιον του αρχηγού της ΝΔ και μάλιστα τηλεφωνικά, προκάλεσε μεγάλο «πολιτικό σόκ» στην κυβέρνηση και στο κόμμα του που βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε φάση «αποδρομής».
«Δηλαδή θα παραδώσει την εξουσία έτσι απλά;» αναρωτήθηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έτσι ξεκίνησαν έναν οργισμένο γύρο αντιδράσεων τον οποίο ο Πρωθυπουργός «μάζεψε» προσωρινά με τον ανασχηματισμό.
Στην ουσία απείλησε τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές ότι θα παραδώσει την εξουσία . Και εκείνοι τρόμαξαν.
Έτσι θυσίασε το χαρτί του συναινετικού παίκτη που κρατούσε μέχρι χθες, με αντάλλαγμα να δώσει λίγο ακόμη χρόνο στην κυβέρνηση του.
Τυχαίο δεν μπορεί να είναι ότι τοποθέτησε τον Ε. Βενιζέλο στο υπουργείο Οικονομικών και τον έκανε Αντιπρόεδρο. Ο κ. Βενιζέλος έχει κατά καιρούς εκφράσει θέσεις για επαναδιαπραγμάτευση , κοντινές στη ΝΔ και είναι ο πρώτος τη τάξει δελφίνος. Μοιάζει δηλαδή σα να του έδωσε ο Πρωθυπουργός το δαχτυλίδι για να επιδιώξει στο επόμενο διάστημα να «αφομοιώσει» πολιτικά τις θέσεις της ΝΔ, να παρουσιαστεί ως διαλλακτικότερος και ως «διαπραγματευόμενος» το Μνημόνιο κι αν υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ελληνικό χρέος να την έχει συνυπογράψει. Και αυτό το τελευταίο είναι ίσως το σημαντικότερο για τον Πρωθυπουργό. Αν ο κ. Βενιζέλος υπογράψει μια ευρωπαϊκή συμφωνία σήμερα, αύριο εφόσον αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θα υπερασπίζεται την διαδρομή της σημερινής κυβέρνησης και φυσικά την θητεία του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Γιατί το πιθανότερο που μπορεί να εκτιμήσει κανείς είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου και ίσως ο κ. Παπανδρέου να μην ηγείται τότε του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση αυτή πιθανότατα θα έχει μικρή θητεία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα προλάβει να βάλει το χέρι στην τσέπη των πολιτών , δεν θα προλάβει να γίνει πολύ δυσάρεστος. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης για το χρέος , όλα δείχνουν ότι θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ισως τα περί δημοψηφίσματος να μην σημαίνουν τελικά τίποτα άλλο παρα «στο βάθος εκλογές». Το κλειδί είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όπου μίλησε για «διαχείριση του χρέους χωρίς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία».
Ζήτησε ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης για μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία» .
Γιατί ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι η συμμετοχή των ιδιωτών που συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζύ. Το ερώτημα είναι πόσο ελεγχόμενη θα είναι αυτή η χρεοκοπία, όχι για τις τράπεζες, αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το πολιτικό μας σύστημα.
Θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος