Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οι μάγοι του αποπροσανατολισμού

Γράφει η Ναυσικά Γκράτσιου

Πριν από κάμποσα χρόνια είχε βγει μια πανέξυπνη χολιγουντιανή ταινία με τον τίτλο, "Wag the dog", (η ακριβής μετάφρασή του στα Ελληνικά είναι, "η ουρά κουνάει το σκύλο") και έβγαζε, υποτίθεται στη φόρα τον τρόπο χειραγώγησης της κοινής γνώμης στην Αμερική.
Η ιστορία πάνω-κάτω, ήταν οι... ροζ βρωμοδουλειές ενός αμερικανού προέδρου, που αποκαλύφθηκαν παραμονές εκλογών και ο κίνδυνος να μην επανεκλεγεί εξαιτίας τους. Έτσι οι επιτελείς του Λευκού Οίκου ανέθεσαν σ' έναν εξπέρ του είδους ν' αποπροσανατολίσει τελείως την κοινή γνώμη. Κι εκείνος... έστησε έναν πόλεμο! Μάλιστα! Πόλεμο με τα όλα του! Τελείως ψεύτικο, βέβαια, και στημένο μέσα σε στούντιο, αλλά τόσο αληθοφανή, που ο κόσμος το πίστεψε, ξέχασε τις μουρνταριές του προέδρου, θαύμασε τους σοφούς χειρισμούς του στον... πόλεμο και του χάρισε μια θριαμβευτική επανεκλογή...!
Η πλοκή τότε, είχε θεωρηθεί τραβηγμένη απ' τα μαλλιά, αλλά η γενική ιδέα για το πώς οι "Mr fixers" της κοινής γνώμης λειτουργούν, ήταν πέρα για πέρα αυθεντική. Άλλωστε, οι Αμερικανοί σ' αυτόν τον τομέα (και σε πολλούς άλλους), είναι μανούλες κατακαημένες...
"Keep them busy!"("Κρατήστε τους απασχολημένους!"), προστάζει ένα πασίγνωστο απόφθεγμα, αμερικανικής κατασκευής, που διέπει τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, κυρίως όταν κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει, αλλά το κοινό πρέπει οπωσδήποτε να το ξεχάσει, έστω και προσωρινά, αφού κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό(εκ πρώτης όψεως), του τραβάει την προσοχή.
Κι έτσι, το άλλο, το πραγματικά σημαντικό, ψήνεται και ξεφουρνίζεται χωρίς κανένας να το πάρει είδηση... Παλιό, δοκιμασμένο και, δυστυχώς, πάντα επιτυχημένο το κόλπο...!
Κάτι τέτοιες σκέψεις μου καρφώθηκαν στο μυαλό, όταν άκουσα την είδηση περί διεκδίκησης αναδρομικών εκ μέρους 850 πρώην βουλευτών, που ζητάνε λέει όλοι μαζί περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ! Προκαλώντας, λέει την αγανάκτηση κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης! Και του κοσμάκη, βέβαια (αυτού, πολύ δικαιολογημένα), που δοκιμάζεται τόσο άγρια, κι όταν ακούει κάτι τέτοια, φρίττει...
Κι έτσι απορρυθμίζεται... Αποπροσανατολίζεται... Χάνει το στόχο... Όχι ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι πραγματικά ικανό να μας εξοργίσει, αλλά πραγματικά δεν μας αφορά... Αφορά τους διεκδικητές και τη δικαιοσύνη. Είναι προφανές ότι έχουν νομικό πάτημα και καθόλου κοινωνική συνείδηση.
Αλλά, ας μην μας πουλάνε αγανάκτηση οι συνάδελφοί τους, εν ενεργεία βουλευτές... Δεν θα το αντέξουμε κι αυτό. Τόσο δούλεμα. Ενώ παράλληλα και μακριά από την προσοχή μας να μαγειρεύονται τα καθοριστικά της μοίρας μας. Από τους μάστορες του αποπροσανατολισμού...
Μην τους πιστεύετε! Μην πέφτετε στις παγίδες τους! Ακυρώστε τους! ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος