Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο 11χρονος αγιογράφος και η 14χρονη βιολίστρια από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής


Του Θανάση Κληματσίδα

“Άνθρωποι-διαμάντια” κρύβονται καλά στη  ελληνική ύπαιθρο. Αν ψάξεις λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται συνήθως (από όσο διαρκεί δηλαδή το πέρασμα του ΙΧ σου από το χωριό), κατέβεις και περπατήσεις στα δρομάκια, χτυπήσεις και μια πόρτα τότε θα βρεθείς μπροστά σε έναν μικρό θησαυρό. 
Έτσι λοιπόν στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής με αφορμή τα γυρίσματα της εκπομπής “Στον τόπο που γεννήθηκα” της 4Ε,  βρέθηκα μπροστά σε ένα “θησαυροφυλάκιο” ανθρώπων.

Ο μικρός Γιωργάκης είναι μόλις 11 χρονών. Είναι όμως ήδη αγιογράφος. Προσέξτε δεν τελείωσα! Έχει και πτυχίο και άδεια εξασκήσεως  επαγγέλματος. Ένα παιδί καλοσυνάτο, ήρεμο, με ιδιαίτερα ευαίσθητη καρδούλα που είναι εκεί! Στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής. Όλο το χωριό μιλάει για αυτόν.
Οι γονείς “σκέφτηκαν ελεύθερα”, δεν τον απέτρεψαν, ίσα -ίσα τον προέτρεψαν να συνεχίσει, πράγμα που κάνουν και τώρα.
Μπορεί σήμερα να είναι ο νεαρότερος Αγιογράφος της Ελλάδας (με πτυχίο και άδεια)  και αυτό να αποτελεί θέμα, όμως αν κοιτάξεις  λίγο καλύτερα θα δεις άλλο ένα θέμα και μάλιστα πιο μεγάλο!
Εκεί στην ελληνική ύπαιθρο οι άνθρωποι είναι κάποια άλλη διάσταση, έχουν αφήσει πίσω τους τις ανούσιες δικές μας καθημερινές  ενασχολήσεις. Οι άνθρωποι δημιουργούν, εμπνέονται και γίνονται καλύτερα.

Λίγο παραπέρα συναντήσαμε μια 14χρονη οργανοπαίχτη. Βιολί παίζει, ο πατέρας της δίπλα παίζει ούτι, την προέτρεψε, της έμαθε, της μεταλαμπάδευσε.
Στα δεξιά τους ο γηραιότερος οργανοπαίχτης  του χωριού. Βιολιτζής, έπαιξε σε όλες τις χαρές των ανθρώπων. Στα 85 του παρατηρεί και θαυμάζει το μικρό κοριτσάκι που παίζει αριστοτεχνικά το όργανο που έμαθε και αυτός- αυτοδίδακτος.
Ένα χωριό και  κρύβει καλά τους θησαυρούς του. Φανταστείτε  τη χώρα μας! Σε ένα κομμάτι γης  σημαντικότατοι άνθρωποι “φωλιάζουν”. Βάλτε καλά στο μυαλό σας και φανταστείτε την αναλογία. Αλήθεια τι “κρύβει” αυτή η χώρα.
Μπαίνοντας στη διαδικασία να “ψάξεις” λίγο παραπάνω και να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους βρίσκεις μαθαίνεις, θαυμάζεις, μένεις έκπληκτος.

Ανακαλύψτε το και εσείς αυτή την Κυριακή  στις 12 στην 4Ε. Το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής “ανοίγει” τις πόρτες του θησαυροφυλακίου και παρουσιάζει τους ανθρώπους του. Τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμα. Τα φαγητά και φυσικά τα… διαμάντια του.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος