Οι λεκτικοί διαξιφισμοί Τρέμης-Πεταλωτή, η προσχώρηση στην αντιμνημονιακή ρητορική και οι θετικές αναλύσεις, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις τους, για τις προτάσεις Σαμαρά είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αλλαγής στάσης των κραταιών ΜΜΕ, που στήριζαν σταθερά τις κυβερνητικές επιλογές. Ταυτόχρονα όμως και μέσα που τάσσονται διαχρονικά στο πλάι της Κεντροδεξιάς και διάκεινται ευνοϊκά προς τον Αντώνη Σαμαρά διατυπώνουν ενστάσεις για την επικοινωνιακή πολιτική ή αναδεικνύουν με σθένος απορίες και κριτική σχετικά με την ρεαλιστικότητα του προγράμματος του. Οι αντίρροπες πορείες στο χώρο της ενημέρωσης επιβεβαιώνουν το ασταθές πεδίο στο οποίο κινούνται, την αγωνία τους για επιβίωση και την προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων για τη διεκδίκηση μελλοντικών ρόλων.
Οι «γίγαντες» της ενημέρωσης βρίσκονται στην χειρότερη διαχειριστική περίοδο τους. Τα έσοδα από διαφήμιση περιορίζονται επικίνδυνα (συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής!). Οιλοιπές δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους περνούν μια κρίσιμη φάση με τις κατασκευές και τα έργα υποδομής (για παράδειγμα) να περιορίζονται και όπου συνεχίζονται το κράτος να καθυστερεί υπερβολικά την καταβολή των συμφωνημένων. Την ίδια στιγμή η αξιοποίηση των «φιλέτων» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μοιάζει να οδεύει προς αλλοδαπή διαχείριση αφήνοντας με άδεια χέρια τους συνηθισμένους σε «ειδικές» συμφωνίες, εγχώριους ενδιαφερόμενους.
Θεωρούν λοιπόν ότι το τελευταίο χαρτί για τη διάσωση των όποιων «κεκτημένων» τους είναι ηεπικοινωνιακή πίεση προς την πλευρά Παπανδρέου. Ή θα επιτύχουν μέρος των επιδιώξεων τους ή θα αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά μοντέλα εξουσίας επενδύοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή το πιθανότερο στη διαμόρφωση της διάδοχης κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ.
Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι θεωρούν ότι ο μέχρι πριν λίγο καιρό αποκλεισμένος Σαμαράς (ούτε συνέντευξη ως υποψήφιος πρόεδρος δεν είχε δώσει στο MEGA) θεωρείτε μέσα στην αντισυμβατικότητα του, εναλλακτική λύση από το χώρο της διαπλοκής. Αυτή τη στιγμή όμως η σχετική ανοχή στις επιλογές τους είναι ένα επιπλέον διαπραγματευτικό όπλο για τις πιέσεις που ασκούνται στο κυβενρητικό στρατόπεδο.
Από την άλλη δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις τάσεις αντίστροφης πορείας κάποιων, φιλικών προς την αντιπολίτευση, μέσων. Η στοχευμένη κριτική στο «Ζάππειο 2» και οι «ανησυχίες» για την επικοινωνιακή δραστηριότητα του κόμματος δείχνουν ξεκάθαρα τις βλέψεις κάποιων γιαενεργότερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της ΝΔ ή για την ανάδειξη τους σε κεντρικούς παράγοντες της πολιτικής σκηνής θέτοντας τους δικούς τους όρους.
Η κοινωνία πλέον έχει αφήσει πίσω της τα «παιχνίδια» εξουσίας των ΜΜΕ και τους αντιμετωπίζει συλλήβδην με καχυποψία. Σε περιόδους οικονομικής καχεξίας, η καταγραφή ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του κοινού στο οποίο απευθύνονται, περιορίζει και τις παρεμβατικές τους ικανότητες. Άλλωστε το διαδίκτυο αποτελεί πλέον τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο εναλλακτικό δίαυλο επικοινωνίας που με την αμεσότητα και την διαδραστικότητα του, κερδίζει διεθνώς την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου