Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Υπομονή, η μαγική συνταγή

Του Θανάση Κληματσίδα

Πόσες φορές, άραγε, δεν ακούσαμε τη φράση «τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου» στην τηλεόραση;  Όλοι μας κάπου κάποτε είδαμε δυο γεροντάκια να κρατιούνται χέρι-χέρι, ή να μοιράζονται ένα βλέμμα σε ένα παγκάκι κάπου, ίσως κάτω στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου;
«Μπράβο» τους θα σκεφτήκατε οι περισσότεροι, «να ‘μαστε και εμείς έτσι στην ηλικία τους», κάποιοι άλλοι. Αρκετοί στεναχωρηθήκατε επειδή οι δικοί σας δεν είναι πια μαζί, είτε από επιλογή, είτε γιατί η ζωή «έπαιξε» ένα από εκείνα τα άσχημα παιχνίδια της.
Βρέθηκα για τα γυρίσματα της εκπομπής «Στον τόπο που γεννήθηκα» της 4Ε στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης, τον «τόπο των ξακουστών αυγών». Εκεί μου είπαν πως εκτός από τα αυγά «εκκολάπτονται» και μεγάλες... αγάπες.
Μου μίλησαν για την κ. Αναστασία και τον κ. Χρήστο που είναι παντρεμένοι για περισσότερο από 60 χρόνια! Βρήκα το σπίτι τους και χτύπησα, με δέχτηκαν καλόκαρδα, άνοιξαν το σπίτι τους και την καρδιά τους. Φυσικά και έκανα την «τετριμμένη ερώτηση».
«Υπομονή» με μια λέξη μου απάντησαν και οι δυο τους. Δε χρειάστηκε κάτι παραπάνω με μια λεξούλα απλά που τους βγήκε τόσο αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή μου τα είπαν ΟΛΑ!
Το μυστικό του γάμου είναι η υπομονή. Αν μου είπαν δε μάθεις να υπομένεις τον άλλο δε θα τα καταφέρεις. Δε θα κρατήσει. Μιλούνε για τα χρόνια που ζήσαν μαζί  και κοιτιούνται, κρατιούνται, σέβονται, όπως τότε. Δακρύζουν για το πως γνωρίστηκαν. Καμαρώνουν για τα παιδιά τους. Συμβουλεύουν όλους εμάς που δείχνουμε να έχουμε πλέον «πνιγεί», λίγο από τα χρέη, λίγο από την ανυπομονησία μας.
Υπομονή, αλήθεια αυτή η λέξη δείχνει να μας συνοδεύει στην καθημερινότητά μας, όλοι μας ζητούν να κάνουμε λίγη, όμως τελικά εμείς  δε το καταφέρνουμε. Δεν το ‘χουμε ρε αδερφέ!
Φεύγοντας από το σπίτι των δυο  95χρονων αισθάνομαι λίγο πιο σοφός, λίγο πιο «ζηλιάρης» και μεγάλη ανάγκη να γίνω... υπομονετικός!

Υπομονή και εσείς μέχρι την επόμενη Κυριακή 29 Mαΐου στις 12 όταν και θα προβληθεί η εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα» στην 4Ε με αφιέρωμα στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και φυσικά θα παρακολουθήσετε και το γλυκύτατο ζευγάρι - παράδειγμα για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος