Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ρέματα της Θεσσαλονίκης: τα χαμένα τοπία της πόλης


Κάποτε η Θεσσαλονίκη ήταν γεμάτη αηδόνια… Πράγμα φυσικό, αφού ο τόπος ήταν γεμάτος ρέοντα ύδατα, τον ήχο των οποίων συναγωνίζεται σε ομορφιά, μέσα στην ησυχία της νύχτας, το αηδόνι!
Ελάχιστα τοπία νερού σώζονται σήμερα, σε μικρές κρυφές γωνιές στην πόλη, τόσο πιεσμένα και εύθραυστα, που πρέπει να κρατάμε ακόμα και την αναπνοή μας όταν τα πλησιάζουμε για να διατηρηθούν ζωντανά.
Δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του μέλλοντος είναι το νερό και ο ελεύθερος χρόνος. Ο τρόπος που θα τα διαχειρισθούμε μας καθιστά όλους υπεύθυνους.

Η ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ - Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, μέλος του Δικτύου Κινήσεων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, διοργανώνει μια πλατειά δράση με επιστημονική ημερίδα & βιωματικό εργαστήριο για να συζητηθεί το μεγάλο θέμα των ρεμάτων της πόλης και η σημασία τους στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης.
Επειδή και η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων 2011 ήταν αφιερωμένη στα Μνημεία του Νερού, αποφασίσαμε στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011 να αναδείξουμε την παρουσία του νερού στην πόλη με τη μορφή και τα ίχνη των ρεμάτων στον ιστό της. Θα τα προσεγγίσουμε μορφολογικά, περιβαλλοντικά, ιστορικά, σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού, και αναβάθμισης τοπίων αναψυχής και ήπιας κινητικότητας.
Η συζήτηση για τα ρέματα είναι η συνειδητοποίηση των χαμένων τοπίων της πόλης, των ήχων της που σώπασαν, της παρουσίας ενός άλλου χρόνου στις γειτονιές και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 19.00-22.00, στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι, με συνδιοργάνωση του ΟΛΘ και τη συμμετοχή των Κινήσεων Πολιτών για το πράσινο, το δάσος και τα στρατόπεδα για να αναδειχθεί η ενεργοποίηση του κοινού για τις πράσινες ζώνες που είναι σημαντικότατη.
Στο πλαίσιο των δράσεων πόλης + ΠΑΡΑΝ (& ΠΑΡΑ τις ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 19.00-22.00
ΑΠΟΘΗΚΗ Δ. ΛΙΜΑΝΙ

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
Βιωματικό Εργαστήριο ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια πολιτιστική περιήγηση στα άγνωστα τοπία του νερού της πόλης, Κυριακή 5 Ιουνίου με αφετηρία το Ρέμμα της ΥΦΑΝΕΤ Περιοχή Παπάφη, Στάση Άγιος Φανούριος Λεωφορείο 12 Α. Τούμπας, ώρα 11.30

Η εκδήλωση αποτελεί μια συνδιοργάνωση μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν οι Περιβαλλοντικές Κινήσεις. Επιτροπή Κατοίκων για την Προστασία του Σειχ Σου, Επιτροπή Κατοίκων Ελαιώνων, Κίνηση Πολιτών για το Στρατόπεδο Καρατάσιου, ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ Θεσσαλονίκης, Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος