Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο οδοντίατρος επέστρεψε στο «Νησί» - Τιμή στον Ελβετό της Σπιναλόγκας



Οι Κρητικοί βράβευσαν τον Ζ. Γκριβέλ, που πρόσφερε χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες του στους χανσενικούς την εποχή της λέπρας
Με φόντο τη Σπιναλόγκα και υπό το θερμό χειροκρότημα των Κρητικών τιμήθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λασιθίου ο Ελβετός οδοντίατρος των χανσενικών του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας, που νοσηλεύονταν στο ειδικό νοσοκομείο στην Αγία Βαρβάρα Αθηνών.
Πρόκειται για τον Ζουλιέν Γκριβέλ, που στα δύσκολα χρόνια της λέπρας "πηγαινοερχόταν" από την Ελβετία στη χώρα μας για να προφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στους χανσενικούς.

"Ηταν χρέος μου να συμπαρασταθώ και να βοηθήσω τους πάσχοντες συνανθρώπους μου. Ηταν μια δύσκολη περίοδος που δεν πρέπει να την ξεχνάμε και χαίρομαι που η ιστορία από βιβλίο έγινε τηλεοπτικό σίριαλ" δήλωσε ο Ελβετός οδοντίατρος, ο οποίος και παρουσίασε φωτογραφικό υλικό της εποχής.
"Με χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε στον τόπο μας και τιμούμε τον άνθρωπο και επιστήμονα Ζουλιέν Γκριβέλ" ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, Νίκος Καστρινάκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Μιχάλης Κλώντζας τόνισε: "Αναγνωρίζουμε τόσο το ανθρωπιστικό όσο και το επιστημονικό έργο του Ζουλιέν Γκριβέλ και πλέον ο ίδιος αποτελεί επίτιμο μέλος του συλλόγου μας".
Στην τιμητική εκδήλωση που έγινε στην Ελούντα, παρουσία τοπικών αρχών, πλήθους κόσμου, του ηθοποιού Στέλιου Μάινα, του σκηνοθέτη και άλλων συντελεστών της τηλεοπτικής σειράς το "Νησί", μίλησαν: Ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μ. Σαββάκης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Μ. Θραψανιώτης, αλλά και η γιατρός Λεοντίνη Φουντουλάκη, κόρη Κρητικού χανσενικού ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Ο Ελβετός οδοντίατρος, που δήλωσε συγκινημένος από την υποδοχή και την τιμητική βράβευση, υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται τη Σπιναλόγκα κάθε χρόνο.
Μανόλης Κοκολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος