Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Τι εννοούν όταν λένε εθελοντές;


Ένα μήνυμα που που σηκώνει συζήτηση προωθεί από σήμερα το πρωί το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ. Με δυο λόγια, καλεί "Εθελοντές για να κρατήσουμε ανοιχτό το Πανεπιστήμιό μας" (!!!) καθώς φαίνεται ότι το ιστορικό πανεπιστήμιο βρίσκεται πολύ κοντά σε λουκέτο -ή μερικό λουκέτο ή ήπιο λουκέτο (κατά το ήπια αναδιάρθρωση)... Όχι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε με "ακαδημαϊκό εθελοντισμό" (οι "407" είναι σχεδόν απλήρωτοι κι όταν πληρώνονται αυτό γίνεται με καθυστερήσεις δωδεκαμήνου!), αλλά τότε οι "μεγάλοι" δεν μιλούσαν, απλά καλούσαν τους "407" να κάνουν τα μαθήματα κανονικά (συχνά διδάσκουν περισσότερες ώρες από τους ΔΕΠ!). 
Αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτή η ανακοίνωση απόγνωσης δείχνει ότι πλέον πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην εξαθλίωση, πιο κοντά στην Αργεντινή...Το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προωθεί μήνυμα του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας:

"Εθελοντές για να κρατήσουμε ανοιχτό το Πανεπιστήμιό μας"

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, Όπως γνωρίζετε, το Α.Π.Θ. βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνον ως προς τη δυνατότητα λειτουργίας του, αλλά και ως προς  την ίδια τη βιωσιμότητά του.
 Το Πανεπιστήμιο μας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για εξορθολογισμό και έχει περιστείλει σημαντικά τις δαπάνες του. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουμε:
·         δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, οι οποίες αγγίζουν το 55% της επιχορήγησης του 2009
·         τη συνεχιζόμενη μείωση των κονδυλίων της Φοιτητικής Μέριμνας
·         συνεχείς παρεμβάσεις στην αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, με οδηγίες οι οποίες είναι  συχνά αυθαίρετες και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας
·         τη διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας, την επί διετία καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και τη διαρκή ασυνέπεια και αδιαφάνεια των εφαρμοζόμενων διαδικασιών
·         την αναστολή διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού) και την αδυναμία αναπλήρωσης ακόμη και των συνταξιοδοτούμενων
·         τη μη έγκριση λειτουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ακόμα και της απλής τροποποίησης των υφισταμένων
·         την απόπειρα κατάργησης πανεπιστημιακών Τμημάτων δια δελτίων τύπου

 Το Πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του. Για να επιβιώσει πρέπει ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ διδάσκοντες και διδασκόμενοι. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για να κρατήσουμε ανοιχτό το Πανεπιστήμιο.
Με απόφαση της Συγκλήτου ορίστηκε η Τρίτη 31 Μαΐου 2011 ως ημέρα ενημέρωσης των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Όσοι επιθυμείτε (φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενοι) να στηρίξετε, με τη συμμετοχή σας, την προσπάθεια αυτή, καλείστε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, στις 12.00, στην Αίθουσα Συγκλήτου (Κτίριο Διοίκησης, 7ος όροφος ) για να συζητήσουμε τα θέματα οργάνωσης και συντονισμού.

Για πληροφορίες, Γραμματεία Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κα Π. Παρτακελίδου, τηλέφωνο: 2310996610, e-mail: ppartake@ad.auth.gr

Σας περιμένουμε όλους!

Το Πρυτανικό Συμβούλιο,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος