Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τελικός Champions League: Δύο γίγαντες κάτω απ’ τα... σύννεφα


Του Γιώργου Φραδελάκη

Το πιο βασανιστικό συναίσθημα, είναι η αναμονή υποστηρίζουν κάποιοι και για μας (τους ποδοσφαιρόφιλους) αυτή έχει κρατήσει ήδη 23 βράδια και πάει για το 24ο. Από τότε δηλαδή που ξεκαθάρισε και το ζευγάρι του 56ου τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο που θα διεξαχθεί στο επιβλητικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Όταν μάθαμε ότι δύο γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με φόντο το τέταρτο κύπελλο Πρωταθλητριών (Τσάμπιονς Λιγκ) της ιστορίας τους και αυτοί δεν είναι άλλοι απ’ τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα. Η μονομαχία ωστόσο αυτή θα γίνει σε πεδίο... σκιώδες -κυριολεκτικά και μεταφορικά- που τις τελευταίες μέρες έχει κλέψει τα φώτα από την ίδια την αναμέτρηση.
Το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Αφενός στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Αγγλία με την εξωσυζυγική σχέση του «καλού στρατιώτη» Ράιαν Γκιγκς, που μόνο καλός δεν ήταν αυτή τη φορά και αφετέρου στα σύννεφα ηφαιστιακής τέφρας που έχουν σκεπάσει τον ουρανό του Λονδίνου. Τις τελευταίες μέρες η «γριά αλεπού» απ’ την Σκωτία που ακούει στο όνομα Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δίνει μάχη επιβίωσης με τον σκαδαλολάγνο αγγλικό Τύπο, για να ξεχαστεί το «παραστράτημα» του Γκιγκς, που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στις τάξεις των «κόκκινων διαβόλων».
Τα… ξενοκοιτάγματα του Ιρλανδού, τον έχουν κάνει πρώτο θέμα συζήτησης στα αγγλικά ταμπλόιντ, ενώ ανάγκασαν και το Σερ Άλεξ να έρθει σε ευθεία κόντρα με τους ανθρώπους του Τύπου (χαρακτηριστικότερη η περίπτωση του δημοσιογράφου που ζήτησε να μην τον αφήσουν να μπει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου).

Από την άλλη μεριά έχουμε το ηφαίστειο της Ισλανδίας, που ανάγκασε την Μπαρτσελόνα να ταξιδέψει απ’ τη Δευτέρα στην αγγλική πρωτεύουσα υπό το φόβο της ακύρωσης πτήσεων, με τα φαντάσματα της περσινής «οδύσσειας» των ημιτελικών με την Ίντερ να κάνουν την εμφάνισή τους πάνω απ’ τη Βαρκελώνη. Κλείνοντας το μέρος των... παραθλητικών, είχαμε και το θέμα – το οποίο θάφτηκε εν τη γενέσει του (σ’ αυτό μοιάζουμε με τους Ισπανούς)- που δημιουργήθηκε με τη ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου για την... ιδιαίτερη σχέση Πικέ και Ιμπραΐμοβιτς, μετά και το δεσμό του πρώτου με τη Σακίρα.

Εκδίκηση... εν όψει
Ο τελικός της Ρώμης το 2009 δεν θα μπορούσε σε καμία να περίπτωση να ξεχαστεί τόσο εύκολα, όταν οι Καταλανοί είχαν βρεθεί και πάλι απέναντι στους «μπέμπηδες», νικώντας τους με 2-0. Φυσικό λοιπόν είναι να διψάει ολόκληρο το Μάντσεστερ για εκδίκηση, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο –προπονητής της καλύτερης ίσως ομάδας όλων των εποχών- Πέπε Γκουαρντιόλα. Τι θα ετοιμάζουν γι’ αυτό οι δύο προπονητές; Λίγες μόνο ώρες υπομονή για να το μάθουμε. Είναι γενική ωστόσο η παραδοχή ότι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ομάδα στον κόσμο που μπορεί να κοντράρει στα ίσια τους Καταλανούς, αυτή είναι η Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ. Η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, δεχόμενη τέσσερα μόλις τέρματα, απέναντι σε μία επίθεση που μπορεί να σου βάλει γκολ με χίλιους και... έναν τρόπους, οι οποίοι ωστόσο έχουν πάντα κοινή αφετηρία. Το εξοντωτικό ως και... εκνευριστικό passing game.
Στα αξιοσημείωτα σίγουρα μπαίνει το γεγονός πως 7-8 παίκτες από την κάθε ομάδα αγωνίζονταν και στον προηγούμενο τελικό, με τα μυστικά μεταξύ τους να λιγοστεύουν… δραματικά. 

Στα της ενδεκάδας δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις, με τη μοναδική ίσως ν’ ακούει στο όνομα Μασκεράνο για το κέντρο της άμυνα των Ισπανών, με τον Πουγιόλ να μετατίθεται στο αριστερό άκρο της οπισθοφυλακής. Από κι έπειτα, Ντάνιελ Άλβες και Πικέ θα συμπληρώσουν την τετράδα της άμυνας, με το Βαλντές κάτω απ’ τα δοκάρια. Μπούσκετς, Ινιέστα Τσάβι στο κέντρο και Πέδρο, Βίγια Μέσι στην επίθεση, θα είναι οι υπόλοιποι έξι που πιθανότατα θ’ απαρτίζουν τη βασική ενδεκάδα.
Εκπλήξεις -όσον αφορά στον σχηματισμό της ενδεκάδας- δε φαίνεται να ετοιμάζει ούτε ο Φέργκιουσον, παρά τις Σειρήνες που θέλουν τον Γκιγκς να παραμένει εκτός βασικού σχήματος ή και αποστολής! Έτσι οι φαν ντερ Σαρ στο τέρμα, Εβρά, Βίντιτς, Φέρντιναντ και Φάμπιο, μοιάζουν αμετακίνητοι απ’ την άμυνα. Οι δύο κεντρικοί μέσοι θα είναι οι Γκιγκς και Κάρικ, με τους Παρκ και Βαλένσια στα πλάγια της μεσαίας γραμμής, ενώ στην επίθεση θα βρίσκεται το δίδυμο Ερνάντεθ, Ρούνεϊ.

Γουέμπλεϊ: ένα γήπεδο, μια ιστορία...
Στο γήπεδο που θα διεξαχθεί η σπουδαία αναμέτρηση του Σαββάτου, έχουν γίνει ακόμα πέντε τελικοί κυπέλλου Πρωταθλήτριων, με τον πρώτο να είναι το μακρινό 1963, όταν η Μίλαν είχε επικράτησε της Μπενφίκα με 2-1, ενώ ένας εξ αυτών ήταν κι εκείνος μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού, το 1971. Το πραγματικά αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι σ’ αυτό το στολίδι του Λονδίνου 86.000 θέσεων και οι δύο μονομάχοι κατέκτησαν το πρώτο τους κύπελλο Πρωταθλητριών. Η μεν Μπαρτσελόνα το 1992 απέναντι στην Σαμπντόρια (1-0), ενώ η Μάντσεστερ το 1968, επικρατώντας της Μπενφίκα (4-1) αμφότερες στην παράταση! Λέτε να έχουμε repeat; Τότε μάλιστα είχαν συμπληρωθεί 10 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου κι επιβεβαιωνόταν η δήλωση του μεγάλου Ματ Μπάσμπι μετά τη θλιβερό εκείνο γεγονός, ότι σε δέκα χρόνια η θρυλικοί «μπέμπηδες» θα βρίσκονται και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Όπως κι έγινε! Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το γεγονός πως και στους δύο τελικούς που φιλοξενήθηκαν στο συγκεκριμένο γήπεδο και συμμετείχαν αγγλικές ομάδες, αυτές στέφθηκαν πρωταθλήτριες. Το 1968 δηλαδή και το 1978, όταν η Λίβερπουλ επικράτησε της Μπριζ (1-0).    
Οι δύο ομάδες έλαβαν από 24.000 εισιτήρια για τις ανάγκες των φίλων τους, ενώ τα υπόλοιπα μοιράστηκαν από την UEFA.  

Ο δρόμος για τον τελικό
Για να φτάσουν στο μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ οι δύο ομάδες χρειάστκε να ξεπεράσουν το σκόπελο αρκετών και μεγάλων ομάδων. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ξεπέρασαν αρχικά το εμπόδιο των Βαλένθια, Ρέιντζερς και Μούρσασπορ, δεχόμενοι μάλιστα μόλις ένα τέρμα, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν διαδοχικά Μαρσέιγ (2-1, 0-0), Τσέλσι(2-1, 1-0) και την έκπληξη του θεσμού Σάλκε (4-1, 2-0) στα ημιτελικά. Στον αντίποδα οι «μπλαουγκράνα» ξεπέρασαν στους «32» εύκολα τα εμπόδια τον Ρούμπιν Καζάν, Κοπεγχάγης και Παναθηναϊκού, ενώ στην επόμενη φάση «τρόμαξαν» απέναντι στην Άρσεναλ αλλά στο τέλος κατάφεραν να την αποκλείσουν (3-1, 1-2). Στη συνέχεια η Σαχτάρ αποτέλεσε εύκολη λεία (1-0, 5-1), για ν’ αποκλείσει στον ημιτελικό τη μισητή αντίπαλο Ρεάλ, χάριν κυρίως στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, Λιονέλ Μέσι (2-0, 1-1).
Το μόνο που απομένει πλέον είναι να ξεκινήσει  η αναμέτρηση που θα καθηλώσει δισεκατομμύρια τηλεθεατών –ημών συμπεριλαμβανομένων- μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Μία αναμέτρηση που θ’ αποτελέσει αναμφίβολα και την καλύτερη δυνατή ευωδία, στην μπόχα που άφησαν τα ελληνικά πλέι οφ στο πέρασμά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος