Τρίτη 10 Μαΐου 2011

"Στη Δευτέρα Παρουσία, ας μας βάλουν απουσία"

Της Ναυσικάς Γκράτσιου

Χρήστος Χωμενίδης: "Στη Δευτέρα Παρουσία, ας μας βάλουν απουσία" (Εκδόσεις Πατάκη)

"Ο τίτλος είναι δικός σου ή του Ζαμπέτα;" ρώτησε το Χρήστο Χωμενίδη, ο εκδότης του περιοδικού "Soul", Στέφανος Τσιτσόπουλος, όταν πήρε στα χέρια του το καινούργιο βιβλίο...
Προσωπικά, όταν πρωτάκουσα τον τίτλο γέλασα με την καρδιά μου και φαντάστηκα τον Χωμενίδη να διασκεδάζει απίστευτα γράφοντάς το!
Αυτός ο πανέξυπνος, σχεδόν δαιμονικός νεαρούλης, που γνώρισα πριν από 17 χρόνια κι από τότε γίναμε στενοί φίλοι, ήταν από την αρχή ένας μεγάλος και σπάνιος μάστορας της γραφής, απίστευτα συνεπής στη δουλειά του, με τεράστιο σεβασμό απέναντι σ' αυτό που γράφει... Και πάνω απ' όλα, είναι προικισμένος με τη σφραγίδα της Δωρεάς. Το ταλέντο... Που, όσο κι αν το προσπαθήσεις ή το προσποιηθείς, άμα δεν το 'χεις, η έλλειψή του κάνει πολύ θόρυβο...

Το "Σοφό παιδί", το πρώτο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη, όταν πρωτοκυκλοφόρησε είχε προκαλέσει σάλο. Άλλοι θεώρησαν το νεαρότατο τότε συγγραφέα ιερόσυλο, υβριστή, αμοραλιστή, μέχρι και ψυχικά διαταραγμένο. Κι άλλοι τον θεώρησαν ιδιοφυία. Οι δεύτεροι ήταν σαφώς περισσότεροι...
Για μένα είναι και θα είναι πάντα ο φίλος μου ο Χρήστος. Που ακριβώς επειδή είμαστε τόσα χρόνια φίλοι, γνωρίζω πολύ καλά, ότι πέρα απ' όλα τ’ άλλα είναι τόσο βαθειά συναισθηματικός. Και ξέρει να δίνει αγάπη, αποδοχή, φιλία, εκτίμηση, θαυμασμό. Και πατάει στη γη με τα τέσσερα. Και τολμά να πίνει απ' το κρασί των δυνατών...
Αλλά, πάνω απ' όλα είναι συγγραφέας. Επαγγελματίας. Ένας εκπρόσωπος ενός σχεδόν ανύπαρκτου στην Ελλάδα είδους, όπου οι περισσότεροι συγγραφείς συνηθίζουν να γράφουν ανάμεσα στις υπόλοιπες δουλειές τους κι όποτε βολευτούν.
Ο Χρήστος Χωμενίδης διαθέτει ένα κανονικό ωράριο εργασίας, όπου γράφει, σβήνει, δοκιμάζει, ψάχνει και τελειοποιεί το δημιούργημά του.
Προκειμένου να γράψει το τελευταίο του μυθιστόρημα "Λόγια φτερά", του οποίου το χρόνο δράσης είχε ορίσει στην προομηρική εποχή, είχε παρακολουθήσει επί δύο χρόνια, ιδιαίτερα μαθήματα αρχαιοελληνικής ιστορίας, γλώσσας, φιλοσοφίας. Για να μην του ξεφύγει τίποτε, να μην πέσει σε καμία ανακρίβεια!
Τ' αποτελέσματα μέχρι στιγμής, τον έχουν απόλυτα δικαιώσει. Έξι μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, πάντα στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, το Ισραήλ, όπου κι αν έχουν κυκλοφορήσει μεταφρασμένα τα βιβλία του.
Και πριν από λίγους μήνες προέκυψε ακόμη μια συλλογή διηγημάτων με τον απίστευτο τίτλο: "Στη Δευτέρα Παρουσία, ας μας βάλουν απουσία". Όπου μέσα περιλαμβάνονται 16 διηγήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τα δεκαέξι κεφάλαια ενός και μόνου μυθιστορήματος.
Όλα με θέματα τελείως απρόσμενα, έως κι εξοργιστικά μερικές φορές. Αλλά τόσο καλογραμμένα κι απολαυστικά... Δεκαέξι διαφορετικοί κόσμοι συμπυκνωμένοι μέσα σ' ένα βιβλίο, που έχει τη σαφή διάθεση να μην αφήσει κανένα ήσυχο.
Δεν θέλω να σας γράψω τίποτε άλλο για να μην σας χαλάσω την έκπληξη...
Καλή ανάγνωση και καλή διασκέδαση θα ήθελα μόνο να σας ευχηθώ και είμαι εκ των προτέρων σίγουρη γι' αυτό!
Κι όπως λέει κι ο ζεμανφού, τελείως ρεμπέτικος, τίτλος του: "Στη Δευτέρα Παρουσία, ας μας βάλουν απουσία"! Άλα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος