Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Μια μέρα στο Δέλτα του Αξιού

9


Ολοκληρώθηκε  την Κυριακή το μεσημέρι, ο  εθελοντικός καθαρισμός, στο παράκτιο  τμήμα του Δέλτα Αξιού, στο  πλαίσιο της εκστρατείας εθελοντικών  καθαρισμών  «Μια μέρα για το  Δέλτα», που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, σε συνεργασία με τον Δήμο Δέλτα. Περίπου 200 κυβικά μέτρα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν συνολικά στη συγκεκριμένη εκστρατεία, αφού περισσότεροι από 1.000 εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές μαζί με τους τοπικούς οικισμούς, συλλόγους, ομάδες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατόρθωσαν να... "εξαφανίσουν" σκουπίδια και πλαστικά από τέσσερις εκ των πλέον αντιπροσωπευτικότερων περιοχών του Εθνικού Πάρκου.
Συγκεκριμένα, οι καθαρισμοί έγιναν, στο Καλοχώρι (περιβαλλοντικό πάρκο Γαλλικού  Ποταμού), στις εκβολές του Λουδία, στο παραποτάμιο δάσος Ανατολικού και στο παράκτιο τμήμα του δέλτα, στη Χαλάστρα. Το Εθνικό Πάρκο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη και  ξεπερνά σε έκταση, τα 330.000 στρέμματα, ενώ, είναι ιδιααίτερα πολύτιμο γιατί φιλοξενεί άγρια χλωρίδα και πανίδα που προστατεύεται από ειδικές συνθήκες. Έτσι οι καθαρισμοί που πραγματοποιήθηκαν ήταν περισσότερο συμβολικοί. Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν, έδειξαν ότι ο εθελοντισμός, μπορεί να συμβάλλει στην ελάφρυνση του υγρότοπου από τα συσσωρευμένα αλλά και τα νέα φορτία απορριμάτων, που αποτελούν κύρια πληγή του.
Όπως  τόνισε, ο Πρόεδρος του Φορέα και καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής μαζί με το Δήμο σχεδιάζει κοινό πρόγραμμα για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και μπάζων. Συγκεκριμένα δήλωσε: « Η σημερινή μέρα είναι συγκινητική για την περιοχή, η οποία είναι απελπιστική, από πλευράς καθαριότητας. Ο εθελοντισμός, θα δώσει την ευκαιρία και στους κατοίκους της περιοχής, να "σηματοδοτήσουν" την καθαριότητα. Η καθαριότητα, είναι μισή αρχοντιά σε όλο το φάσμα της ζωής μας». Και πρόσθεσε επιπλέον: «Ο Φορέας, έχει ετοιμάσει τεχνικά δελτία εκατό χιλιάδων ευρώ, για καθαριότητα, χρηματοδοτούμενη, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, με νέο κύμα εθελοντισμού, παράλληλα με το Δήμο Δέλτα και πλέον γι αυτό το σημείο της Ελλάδας που ντρεπόμαστε, να είμαστε περήφανοι. Τονίζω για μία ακόμη φορά, ότι το Σέιχ Σου και το Εθνικό Πάρκο, είναι οι δύο μεγάλοι πνεύμονες για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρέπει να τα προστατεύσουμε».
Από την πλευρά της, η Λία Παπαδράγκα, μέλος του Φορέα Διαχείρισης, η οποία βοήθησε να στηθεί όλη αυτή η δράση, δήλωσε ότι συμμετείχε αρκετός κόσμος, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τις γύρω περιοχές του Δήμου, ενώ τα προσκοπάκια τους συγκίνησαν ιδιαίτερα, αφού ήταν πολύ αποφασιστικά, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή. Ενώ τόνισε, ότι η εκστρατεία στο σύνολό της πήγε πάρα πολύ καλά και αυτό τους δίνει ώθηση να συνεχίσουν στο μέλλον και με άλλους εθελοντικούς καθαρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος