Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μισθοί: Πισωγύρισμα στο 2003 κι έπονται χειρότερα


Στα επίπεδα του 2003 «υποτιμήθηκαν» οι μισθοί ελέω κρίσης και πλέον το φάσμα της φτώχειας απειλεί όλο και περισσότερους Ελληνες. Είναι δε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους στα νεότερα ζευγάρια και στους εργαζομένους. Πέρυσι η μείωση των αποδοχών σε πραγματικές τιμές (μαζί με τον πληθωρισμό) έφτασε το 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 11,3% για τους συνταξιούχους και ξεπέρασε ακόμη και το 14% στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Γ. Προβόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας Εκθεσης στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ
Μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, αφενός γιατί οι μέσες αμοιβές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% με 5,7% και αφετέρου επειδή αναμένεται έξαρση της ανεργίας.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 υπολογίζεται στο 15% με 16,5% και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πιθανολογείται ότι θα αγγίξει το 18%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία παρουσίασε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Πιο αναλυτικά, για το «κούρεμα» των αποδοχών το 2010, που γύρισε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πολλά χρόνια πίσω, σημειώνεται πως οι σε πραγματικούς όρους αμοιβές μειώθηκαν κατά 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και 9,5% για τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ.
Οι μέσες συντάξεις υποχώρησαν κατά 11,3%.
Στον ιδιωτικό τομέα, και με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμάται ότι το 40% με 50% των μισθωτών αντιμετώπισαν περικοπές αποδοχών της τάξης του 10%. Οι απώλειες εισοδήματος, αφού υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, ξεπερνά το 14%.
«Ετσι υπολογίζεται ότι η αγοραστική δύναμη των αποδοχών υποχώρησε για τους δημοσίους υπαλλήλους σε επίπεδο χαμηλότερο του 2003, ενώ στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά μέσο όρο σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 2006», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι αμοιβές αναμένεται να γυρίσουν κι άλλα χρόνια πίσω, μια και η ΤτΕ προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι αποδοχές θα μειωθούν εκ νέου κατά 5% με 5,7% σε μέσα επίπεδα.
Και βέβαια στην Εκθεση δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, που προαναγγέλθηκαν μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στον τραπεζικό τομέα οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν πέρυσι κατά 4,6%, ενώ για φέτος οι εκπρόσωποι των τραπεζών έχουν ζητήσει «κούρεμα» της τάξης του 10%.
Πρόβλεψη για ανεργία στο 18%
Οι άνεργοι μπορεί να φθάσουν το 1.000.000 άτομα μέσα στο 2011
Εκτόξευση της ανεργίας ακόμη και στο 18% εντός του έτους βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή της, ο αριθμός των ανέργων θα φθάσει το 1.000.000 άτομα.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσοστό ανεργίας φέτος θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο άνω του 15%. Εφόσον, όμως, οι ρυθμοί μεταβολής του εργατικού δυναμικού και της απασχόλησης συνεχιστούν όπως στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, τότε το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 16,5% κατά μέσο όρο και στο τελευταίο τρίμηνο στο 18%.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το ποσοστό υποαπασχόλησης (άτομα που δεν αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν πως δεν θα βρουν κι αυτά που εργάζονται με μερική απασχόληση γιατί δεν βρίσκουν πλήρη) έφθασε το 19% από 14,9% έναν χρόνο πριν.
Η παιδική φτώχεια αυξήθηκε δραματικά
3.000.000 άτομα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτη δαπάνη 500 ευρώ
Ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται πλέον από την ομάδα των ηλικιωμένων ατόμων στα νεότερα ζευγάρια με παιδιά αλλά και στους νέους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3.000.000 άτομα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτη δαπάνη ύψους 500 ευρώ.
Στην έκθεση της ΤτΕ γνωστοποιούνται στοιχεία από ευρωπαϊκή έρευνα (EU SLIC 2009) τα οποία δείχνουν πως η παιδική φτώχεια αυξήθηκε δραματικά την τελευταία πενταετία.
Ειδικότερα, το 2009 το 23,4% των παιδιών έως 15 ετών διαβιούσαν σε φτωχά νοικοκυριά έναντι 19,3% το 2005.
Επίσης ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους έφθασε στο 13,8% και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε. των 27, πίσω μόνο από τη Ρουμανία (17,9%).
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος φτώχειας των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Οδηγούνται με γοργά βήματα στη φτώχεια μετά τη μείωση των πραγματικών αποδοχών το 2010, τις νέες περικοπές του 2011, αλλά και τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται νέοι με αποδοχές χαμηλότερες από τις κατώτατες σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010.
Ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.147.000 άτομα.
Το 60,3% του φτωχού πληθυσμού και το 21,4% του μη φτωχού έχουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους 500 ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος