Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η παλαιά φρουρά επιτίθεται κατά του Μνημονίου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_17/04/2011_439335



Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει έρθει αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη. Παλαιοί πολιτικοί φίλοι του πατέρα του, κάποιοι εκ των οποίων είχαν εξαιρετικά στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου, έχουν αποδυθεί, τόσο δημοσίως όσο και παρασκηνιακά, σε έναν αντιμνημονιακό αγώνα, επιχειρώντας να επηρεάσουν παλαιούς «συντρόφους» στο ΠΑΣΟΚ. Η ομάδα των «γηραιών» αντιμνημονιακών έχει, όπως φαίνεται, στόχο ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, στον οποίο αποδίδουν ευθύνες διότι δεν ανέπεμψε τον νόμο προκειμένου να «καταπέσει» ως νομικό κείμενο το Μνημόνιο.

Δημοσίως την άποψη αυτή εξέφρασαν, προ ολίγων ημερών σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, ο επί σχεδόν οκταετία (1981-89) διευθυντής του νομικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, κ. Γ. Κασιμάτης, και ο συνάδελφός του συνταγματολόγος κ. Κ. Μπέης. Και οι δύο μάλιστα επέμεναν ότι ο κ. Παπούλιας έχει το δικαίωμα να αναπέμψει τον νόμο, διότι δεν ετέθη στη Βουλή με την ειδική πλειοψηφία των 180 ψήφων που απαιτείται όταν το σώμα καλείται να κυρώσει διεθνείς συμβάσεις, όπως το Μνημόνιο. Επιτέθηκαν μάλιστα και οι δύο με ανοίκειους όρους εναντίον του κ. Παπούλια, καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ενόχληση
Στο ΠΑΣΟΚ δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε όσα λέει ο κ. Μπέης, αλλά είναι σφοδρά ενοχλημένοι για τη δημόσια παρέμβαση του κ. Κασιμάτη. Κομματική πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κασιμάτης παρεμβαίνει και μάλιστα σε μια κατεύθυνση μάλλον αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και φυσικά στο ΠΑΣΟΚ. Η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι το 2009 ο κ. Κασιμάτης (και άλλοι συνταγματολόγοι) ήταν εξ αυτών που εισηγούνταν να χρησιμοποιηθεί η προεδρική εκλογή ως αφορμή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Τώρα, στο ΠΑΣΟΚ θυμούνται αυτή την «ολέθρια», όπως τη χαρακτηρίζουν, συμβουλή και συνδέουν τις παραινέσεις αυτές με προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα των συνταγματολόγων.
Υπέρμαχο των συγκεκριμένων απόψεων εμφανίζεται από αρκετές πηγές και ένα κεντρικό πρόσωπο και συγκεκριμένα ο κ. Αντ. Λιβάνης, άλλοτε εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο ο κ. Λιβάνης, εν αντιθέσει προς τους συνταγματολόγους, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εκθέσει δημοσίως τις επιφυλάξεις του για το Μνημόνιο. Ο κ. Λιβάνης όμως έχει και μια σημαίνουσα διαφορά σε σύγκριση με τους άλλους. Δεν είναι συγκυριακός συνδαιτυμόνας του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στενός προσωπικός φίλος του για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ο κ. Λιβάνης έχει μεταφέρει προς τον κ. Παπούλια την άποψή του.
Φαίνεται ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως έναν βαθμό διαφωνεί με τα σκληρά μέτρα που επιφέρει η εφαρμογή του Μνημονίου και εκφράζει μάλιστα κατά καιρούς την ανησυχία του για τα ασθενή κοινωνικά στρώματα. Στην πρόσφατη μάλιστα συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κοινωνική συνοχή. Ομως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει προσχωρήσει στο σχηματιζόμενο, στις παρυφές πλέον του ΠΑΣΟΚ, «αντιμνημονιακό» μέτωπο.
Το μάλλον γενικό αυτό μέτωπο των «γηραιών αντιμνημονιακών» συμπληρώνουν και άλλοι παλαιοί υπουργοί και βουλευτές, όπως οι κ. Αν. Πεπονής, Ι. Χαραλαμπόπουλος, Ελ. Βερυβάκης, Π. Κρητικός και Γερ. Αρσένης. Αν και η επιρροή των τριών πρώτων στην κυβέρνηση είναι αμφισβητήσιμη, είναι γνωστό ότι ο κ. Αρσένης αποτελεί πολιτικό «πρότυπο» για τη σύζυγό του κ. Λούκα Κατσέλη. Κάτι τέτοιο άλλωστε έχει διαφανεί σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ισχυρίζονται άσπονδοι φίλοι της κ. Κατσέλη.
Επίσης, εκτός από τους κ. Κασιμάτη και Μπέη, στην κατηγορία των καθηγητών που αντιδρούν εντάσσεται και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ν. Μαρκάτος. Αντίστοιχες ανησυχίες είχε και ο εργατολόγος κ. Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος, τελικώς, αφού αμφιταλαντεύθηκε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είχε τη γνωστή κατάληξη, να κατέλθει δηλαδή ως υποψήφιος περιφερειάρχης με το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος