Δημοσιεύτηκε στην Karfitsa στις 22/4/2011
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ
- Πως το κακό ΔΝΤ έγινε «συμπαραστάτης» στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας
Ήταν 23 Απριλίου του 2010 όταν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διέψευδε τον εαυτό του ανακοινώνοντας από το Καστελόριζο «μία νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό» με την ένταξη της χώρας υπό την εποπτεία –κηδεμονία κατ’ άλλους- της τρόικας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ήταν ο ίδιος που δέκα μήνες νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου 2009, δήλωνε σε συνέντευξή του ότι «Το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ούτε για την αποτελεσματικότητά του. Ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώρας. Ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση».
Το περίφημο προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν» κατέρρευσε παταγωδώς αποτελώντας πλέον μνημείο πολιτικής αναξιοπιστίας έναντι των πολιτών. Κάπου εκεί ξεκινούσε και ο Γολγοθάς του πολιτικού συστήματος που περιγράφουμε σε διπλανή σελίδα.
Γιατί δύο εβδομάδες μετά, στις 6 Μαΐου, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη ψήφιζαν το Μνημόνιο, ένα κείμενο που σήμερα κορυφαίοι συνταγματολόγοι όπως ο επί δέκα χρόνια στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου Γιώργος Κασιμάτης ή ο καθηγητής Νομικής Δημήτρης Μπέης χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και παραβαίνον τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου και Σοφία Σακοράφα αρνήθηκαν να μπουν στη γραμμή και ψήφισαν κατά συνείδηση κατά του Μνημονίου. Την ίδια μέρα, η ελλάδα θρηνεί τρεις νέους ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί στο κτίριο τράπεζας στην οδό Σταδίου όταν εγκλωβίζονται σε πυρκαγιά που προκάλεσε μολότοφ διαδηλωτών στην Αθήνα.
Οι θέσεις που εξέφρασε τότε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δικαιώνονται και πλέον υιοθετούνται ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως η Β. Παπανδρέου, ο Π. Κουρουμπλής κ.ά. που συνομολογούν ότι το «Μνημόνιο δεν βγαίνει» και είναι ανάγκη «να υπάρξει αλλαγή πολιτικής».
Στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοεί το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις εντός κι εκτός κόμματος. Έτσι, ακολούθησαν τρεις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, με νέες δεσμεύσεις και πρόσθετα επώδυνα μέτρα στην καθεμιά. Οι αλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» και ότι «αν χρειάζονταν αυτό θα σήμαινε αποτυχία» έχουν διαψευστεί κατ’ επανάληψη.
Στο 15,1% η ανεργία
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προβλέψεις της κυβέρνησης έχουν αποτύχει. Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό με την Κυβέρνηση Παπανδρέου να πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της. Μεταξύ άλλων:
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν, το 2010, κατά 5,5%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7%. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 8%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%! Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 2 δισ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, ή κατά 1,4 δισ. ευρώ από το στόχο που είχε θέσει η Κυβέρνηση για το τρίμηνο! Είναι μάλιστα χαμηλότερα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου!
Η ύφεση βαθαίνει περισσότερο και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα (στο 4,5% για το 2010 έναντι στόχου για 4% και αναθεωρημένου 4,2%). Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 «έτρεχε με 6,6%! Πρόκειται για πρωτοφανή, σε ένταση και έκταση, συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας, τη μεγαλύτερη από το 1975.
Το «Μνημόνιο» προέβλεπε έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 9,4% του ΑΕΠ. Σήμερα φτάσαμε αυτός να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ, παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου»!
Όμως και το πρώτο τρίμηνο του 2011 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται αυξημένο κατά 7,5%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!
Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε», το Δεκέμβριο, στο 5,2%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 1,9% το 2010. Το μήνα Μάρτιο ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 4,5% που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Εσθονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανεργία το 2011 κινείται πάνω από το 15%. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. αυτή εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 15,1%.
Επώδυνα μέτρα και λουκέτα
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε το 2010 πολλά επώδυνα μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2010, ούτε καν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μέτρα όπως είναι, μεταξύ πολλών άλλων, η αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), οι απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, η οριζόντια περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων, η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αναστολή χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης, η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυξάνονται τα «λουκέτα» στην αγορά μαζί και η ανεργία. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, τον Ιανουάριο, ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος, κηρύσσοντας ουσιαστικά μια «άτυπη» στάση πληρωμών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις να είναι περισσότερες από τις κερδοφόρες. Μάλιστα, 265 εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν ζημίες ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ το 2010, έναντι κερδών ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου