Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ένας "έντιμος Τούρκος"

  • Την περασμένη Κυριακή συγκινηθήκαμε, νοιώσαμε περήφανοι για την καταγωγή μας, Αρμένιοι και Πόντιοι, νοιώσαμε αδέλφια με τους Τούρκους –εκείνους που ρίσκαραν την ώρα του ξεριζωμού και έσωσαν του κατατρεγμένους χριστιανούς.
  • Για κάποιους οι ιστορίες αυτές μοιάζουν ντεμοντέ, για εμάς είναι η ζωή μας –για πολλούς ακόμα είναι τρέχουσα ιστορία που δεν λησμονάται, ιστορία μες στο σπίτι τους με φωτογραφίες, κειμήλια, μνήμες ή ακόμη και τον ίδιο τον παππού ή τη γιαγιά.
  • Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ένας «έντιμος Τούρκος», ο συγγραφέας Κεμάλ Γιαλτσίν (για το βιβλίο με το ρομαντικό τίτλο «Για σένα η καρδιά μου χτυπά» -μπράβο τις εκδόσεις Στοχαστής). Τον κάλεσαν οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης που ξέρουν καλά ότι με ενότητα κερδίζονται οι μεγάλες μάχες και ξέρουν επίσης ότι η τέχνη έχει το δικό της ισχυρό ρόλο στην διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, δηλαδή της γενοκτονίας. Η ομιλία του ήταν συγκλονιστική.
  • Υπήρξε κι αυτός (όπως ο αείμνηστος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, αλλά και παραλίγο ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ) θύμα του απαράδεκτου άρθρου 301 περί «προσβολής του Τουρκισμού» γι’ αυτό και ο εκδοτικός οίκος (ένας από τους μεγαλύτερους της γείτονος) κατέστρεψε 2.855 αντίτυπα με το γελοίο αιτιολογικό «μιας παρανόησης που αφορά στην εκτύπωση και διανομή του εν λόγω βιβλίου»!!!
  • Κλείνω με ένα πολύ γλαφυρό απόσπασμα από μια επιστολή του Αλή Ερτέμ, Τούρκου της Γερμανίας, προς τον συγγραφέα –λόγια που αφορούν κι εμάς τους Πόντιους. «Πιστεύω» γράφει, «ότι η αιμορραγούσα πληγή της γενοκτονίας θα αναγνωριστεί τελικά από τη χώρα μας χάρις στις προσπάθειες του Κεμάλ Γιαλτσίν και των αξιότιμων διανοουμένων της όπως αυτός, των οποίων οι αγνές καρδιές χτυπούν με αγάπη για την ανθρωπότητα και την ομορφιά, οι διανοητικές τους ικανότητες αστράφτουν και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις γέφυρες φιλίας ανάμεσα στα έθνη.
  • »Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια που ποδοπατήθηκε στις 24 Απριλίου 1915, θα διασωθεί χάρις σ’ αυτούς. Εκείνοι που μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ανθρώπινο καθήκον, που μπορούν να ταπεινωθούν (…), σε τελευταία ανάλυση θα το επιτύχουν». Μακάρι. Καλό Σ-Κ να πω; ΠΠΣ-Κ να πω; Καλό αγώνα…
Πρωινός freddo 7/4/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος