Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Επιστρέφει η ιδιοκτησία στην Κούβα!

 
Ο 84χρονος πλέον ηγέτης της επανάστασης παρευρέθηκε στην τελετή λήξης του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ της Κούβας, σφραγίζοντας τόσο το τέλος της θητείας του ως πρώτος γραμματέας του κόμματος, όσο και της μέχρι σήμερα μορφής του κράτους, το οποίο βρίσκεται σε φάση ριζικών αλλαγών.
Μετά από ένα μήνα αποχής από κάθε δημόσια εμφάνιση ο πρώην πρόεδρος της Κούβας εμφανίστηκε, ντυμένος ανεπίσημα, στις εργασίες του Συνεδρίου και έκατσε στην κεντρική σειρά των επισήμων πλάι στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο, που το 2006 παρέλαβε τη σκυτάλη της ηγεσίας της χώρας.
Η είσοδός του προκάλεσε το παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων, ενώ πολλοί δεν συγκράτησαν τα δάκρυά τους όταν ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την Ιστορία της Κούβας στάθηκε υποβασταζόμενος για την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.
Ο Φιντέλ Κάστρο διένειμε και μήνυμα στον Τύπο, με το οποίο επβεβαιώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του ΚΚΚ, θέση που ανέλαβε με την ίδρυσή του το 1965.
Τον ηγέτη της επανάστασης στην Κούβα διαδέχεται στην ηγεσία του κόμματος ο αδερφός του Ραούλ, όπως έγινε πέντε χρόνια νωρίτερα με την προεδρία της χώρας.
Δεύτερος γραμματέας αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, 80 ετών.
Η παρουσία του Φιντέλ στο Συνέδριο ερμηνεύεται ως στήριξη στις ιστορικές αλλαγές που προωθεί ο αδερφός του Ραούλ στην οικονομία της χώρας.
Η πλέον άμεση αλλαγή στην πραγματικότητα των κουβανών πολιτών είναι η έγκριση από το Κογκρέσο της δυνατότητας όχι απλώς να ανταλλάσσουν ή να κληροδοτούν τις κατοικίες τους, αλλά και να τις πωλούν, αποκτώντας ξανά μέρος της ιδιοκτησίας τους μετά από μισό αιώνα.

«Ναι» στις μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο
Εγκρίθηκε από το 6ο συνέδριο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος που προτάθηκε από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο για να «διορθωθεί» το σοσιαλιστικό μοντέλο που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μισό αιώνα, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η ολομέλεια των 1.000 συνέδρων ψήφισε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα που αφορούν το άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, μειώσεις των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, τους φόρους και την αποκέντρωση του κρατικού μηχανισμού.
«Στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς», αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, στην οποία υπογραμμίζεται πάντως ότι «μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης».
Η έγκριση του προγράμματος από το συνέδριο αναμενόταν ευρέως επειδή μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση της αυτοαπασχόλησης και η μίσθωση κρατικής γης σε ιδιώτες αγρότες, εφαρμόζονται ήδη.
Το συνέδριο επέλεξε επίσης νέο Πρώτο και Δεύτερο Γραμματέα, την Κεντρική Επιτροπή και το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο, όμως τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση που θα σημάνει τη λήξη του συνεδρίου, μετέδωσε η κουβανική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος