Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Οι κυνηγοί της χαμένης ευτυχίας

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=268119


Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, λέει ο λαός, όμως τη δυστυχία την φέρνει σίγουρα η έλλειψή του.
Σε μια περίοδο παγκοσμιοποιημένης δυστυχίας λόγω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αυξανόμενης ανεργίας, αβέβαιου μέλλοντος, μνημονίου και Φουκουσίμας(!), η έννοια της ευτυχίας προκαλεί κυνικές αντιδράσεις. Αλλωστε αυτό είναι πιο εύκολο από το να την κυνηγήσεις, υποστηρίζουν τρεις γνωστοί Βρετανοί που «επαναστάτησαν ενάντια στη μιζέρια» και δημιούργησαν το Κίνημα της Ευτυχίας.
Ιδρυτές του, ο λόρδος Λάγιαρντ, ο Τζεφ Μούλγκαν του Βρετανικού Ιδρύματος Νεότητας και ο Αντόνι Σέλτον, διευθυντής του Πανεπιστημίου Γουέλιγκτον οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για να βρούμε την ευτυχία πρέπει απλά να μάθουμε να ζητάμε λιγότερα.
Τα τελευταία 50 χρόνια παρ' ότι οι κοινωνίες του λεγόμενου δυτικού κόσμου έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου, ανεβάζοντας σημαντικά τα στάνταρ διαβίωσής τους, οι πολίτες τους είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ.
Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το 1960 το 60% των πολιτών δήλωνε ότι έχει εμπιστοσύνη στο γείτονα και συμπολίτη του. Σήμερα, το ποσοστό αυτό μετά βίας φτάνει το 30%.
Στο μισό αυτό του αιώνα οι κοινωνίες μας έγιναν πιο ανταγωνιστικές και εγωιστικές αναπτύσσοντας μια κουλτούρα που προωθεί τέτοιες συμπεριφορές, καθώς ο πλούτος και η κοινωνική θέση αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης κυρίως στους νέους, μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα, περισσότερες ώρες εργασίας, αύξηση του αριθμού των διαζυγίων και τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Στον μακρύ κατάλογο, προστέθηκαν τελευταία και τα χρέη ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, που σφίγγουν καθημερινά σαν θηλιές. Πού χωράει λοιπόν μέσα σε αυτό το κατασκεύασμα η ευτυχία;
Οι ιδρυτές του Κινήματος της Ευτυχίας, το οποίο αριθμεί ήδη 4 χιλιάδες μέλη σε 68 χώρες, προτείνουν μέσα από το σάιτ τους (www.actionforhappiness.org) 50 τρόπους για να ανακαλύψουμε τη χαμένη μας ευτυχία και να γλιτώσουμε από τα ψυχοφάρμακα.
Πράγματα απλά, όπως το να δημιουργούμε πραγματικές φιλικές σχέσεις, να αφιερώνουμε χρόνο στην οικογένειά μας, να ανακαλύπτουμε μικρά καθημερινά πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και να προσφέρουμε στους άλλους. Με απλά λόγια, να μην ζητάμε τον ουρανό με τ' άστρα!
Πριν σκεφτείτε «τι μας λέει αυτή τώρα», διαβάστε και αυτό: Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η καλή προσωπική σχέση και η πνευματική υγεία προσφέρουν μεγαλύτερη ευτυχία απ' ό,τι η ομορφιά, η κοινωνική θέση και το εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος