Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ενας θάνατος για τους πολλούς εφευρέθηκε που αυτός ο ίδιος καυχιέται πως είναι τάχα ζωή


Του Σωτήρη Τζιμούρτα

Το χρήμα και η ανάγκη είναι οι αγιογραφίες μιας επίπλαστης ευτυχίας. Το ένα γεννά το άλλο με γεωμετρική πρόοδο. Χωρίς τις ανάγκες είμαστε κενοί και χωρίς το χρήμα να τις καλύψουμε δυστυχισμένοι. Ξεχνούν όλοι πως οι πραγματικά ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους, είναι φθηνές και ταυτόχρονα ανεκτίμητες. Το γεύμα της παρέας στο ταβερνάκι δεν συγκρίνεται με κανένα γκουρμέ εστιατόριο. Οι διακοπές των εφηβικών χρόνων, με μια κιθάρα και μια παραλία, δεν συγκρίνονται με όλους τους εξωτικούς προορισμούς στα ακριβότερα ξενοδοχεία.
Κι όμως, βγαίνω στο δρόμο και βλέπω σκυθρωπά πρόσωπα. Θαρρείς και τους έγινε πλύση εγκεφάλου και αδυνατούν να δουν ξεκάθαρα την αλήθεια που λέει πως αν αύριο εξαφανίζονταν το χρέος και το ΔΝΤ, η ευτυχία όπως μας την σερβίρουν θα ήταν εξίσου άπιαστο όνειρο. Όσες ανάγκες και να καλύψεις στη λογική του χρήματος πάντα θα υπάρχουν κι άλλες για να σε κάνουν δυστυχισμένο. Στο ισοζύγιο αυτό η ευτυχία δεν κερδίζει ποτέ.
Μία είναι η απάντηση στη φαυλότητα που δημιουργήθηκε. Καθένας ξεχωριστά να κάτσει και να βρει τις αληθινές στιγμές ευτυχίας του και να στραφεί σε αυτές. Να αποκαθηλώσει τις «ανάγκες» του χρήματος και να αλλάξει την ιεραρχία. Γιατί μόνον όταν καταλάβουν όλοι ότι το χρήμα υπάρχει για να μας υπηρετεί κι όχι να μας εξουσιάζει, υπάρχει ελπίδα να αντισταθούμε σε αυτό που προσπαθεί να μας επιβληθεί. Η ουσία στην αντίσταση σε έναν εχθρό, είναι να έχεις συνείδηση γιατί είναι εχθρός σου. Το ΔΝΤ δεν είναι ο πραγματικός εχθρός, είναι το εκτελεστικό του όργανο. Ο Εχθρός είναι το σύγχρονο μοντέλο ζωής, που σε θέλει μόνο, δικτυωμένο, αποξενωμένο και υποταγμένο στο χρήμα. Γυρίστε την πλάτη στις τράπεζες, στα υπουργεία και στους φορείς, στηρίξτε τους φίλους και τους συνανθρώπους σας. Ο καθένας στο μέτρο του δυνατού. Μόνο τότε θα υπάρξουν οι συνθήκες για την μεγάλη ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος