Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Τι σχέση έχει ο Καραμανλής με τον Καντάφι ή Αμερικανοί κατά Καραμανλή


(Sidi Hamid Qaramanli Quluglu)
Οι Καραμανλήδες (Karamanli ή Qaramanli ή al-Qaramanli) υπήρξαν μια δυναστεία πασάδων τούρκο-αλβανικής καταγωγής της Τριπολίτιδας και της Κυρηναϊκής (σχεδόν όλη η σημερινή Λιβύη) από το 1711 μέχρι το 1830.
Ο ιδρυτής Αχμέτ Καραμανλή ήταν γενίτσαρος και αξιωματικός του οθωμανικού ιππικού που στασίασε κι έσφαξε τον Οθωμανό Μπέη. Mετά, ζητώντας αμέσως συγνώμη (!) και δηλώνοντας υποταγή στον Σουλτάνο κατάφερε να διατηρήσει το πασαλίκι που σφετερίστηκε και το δικαίωμα να το κληροδοτήσει στους απογόνους του. Οι Καραμανλήδες πλουτήσαν επιδιδόμενοι στην πειρατεία κατά ευρωπαϊκών κι ελληνικών εμπορικών πλοίων και τις αιχμαλωσίες πλούσιων ταξιδιωτών με σκοπό την απαίτηση λύτρων από τις οικογένειες τους.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο εναντίον τους (1801-1805) επειδή ο Γιουσούφ Καραμανλή ζήτησε 225.000 δολάρια από τον πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον ως λύτρα για την «ασφάλεια των αμερικανικών εμπορικών πλοίων». Οι αμερικανοί εισέβαλαν με πεζοναύτες (η πρώτη διεθνής εισβολή τους στον κόσμο οφείλεται στους Καραμανλήδες!!!) και ο πασάς συνθηκολόγησε, παραιτήθηκε και στη θέση του μπήκε ο αδελφός του Χαμίντ Καραμανλή που «είχε ηδη στρατολογηθεί (ναι, από τότε στρατολογούσαν πράκτορες) από τον αμερικανό αξιωματικό Γουίλιαμ Ήτον».
Οι Καραμανλήδες εκδιώχθηκαν από την Λιβύη από στρατεύματα του Σουλτάνου Μαχμούτ του 2ου το 1832. Υπάρχει ακόμα μια οικογένεια με αυτό το όνομα στην σημερινή Τρίπολη της Λιβύης και μια στην Πρώτη Σερρών, πρώην Κιουπκόι, στην Βόρεια Ελλάδα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Karamanli_dynasty
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/312123/Ahmed-Karamanli
http://lexicorient.com/libya/tripoli08.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος