Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ο Μίκης Θεοδωράκης μας προσβάλλει όλους

Γράφει ο Γ. Βοσκόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας   

Ανάμεσα στη δεξίωση του Ρώσου Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του Μίκη επέλεξα το δεύτερο. Οι λόγοι ήταν απλοί. Ήθελα να δω από κοντά αυτόν τον ιταμό, προκλητικό και επιβλητικό γέροντα που τόσο καιρό τώρα μας φτύνει κατάμουτρα. Αυτόν που τόλμησε στα 86 του να ορθώσει το ανάστημα του και να μας φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μας προσβάλλει όλους. Προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια μας ως ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες. Προσβάλλει τις αξίες μας ως μία συλλογικότητα που ζει σε συνθήκες συνταγματικής εκτροπής εντός μίας ημιθανούς θεσμικά δημοκρατίας. Προσβάλλει το πάλε ποτέ φιλότιμο του Έλληνα. Ο Μίκης Θεοδωράκης μας έχει προσβάλλει περισσότερο από κάθε εξώφυλλο του Bild, περισσότερο από κάθε ξένο τοποτηρητή της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ποιος έδωσε στο Μίκυ Θεοδωράκη το δικαίωμα να μας προκαλεί με την αυθάδεια του και την αντίσταση του σε ένα διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας; Ποιος τον εξουσιοδότησε να μιλά εξ ονόματος ενός λαού επί του οποίου ασέλγησε το πολιτικό σύστημα; Ποιος του είπε ότι έχει το δικαίωμα να αυτοανακηρύσσεται σε εκφραστή της αγωνίας, της αγανάκτησης και της αηδίας ενός λαού; Η απάντηση είναι απλή: εμείς οι ίδιοι. Η απουσία μας, η παραίτηση μας, η αδιαφορία μας.
Ένας αναιδής ογδονταεξάχρονος μας φτύνει κατάμουτρα και εμείς επιβάλλεται να του απαντήσουμε. Μας πέταξε το γάντι και κατέδειξε τα ανεπαρκή αντανακλαστικά μας ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία. Περιέγραψε μία κοινωνία ευνούχων, ανεπαρκώς ενημερωμένων, αδρανών πολιτών. Ένας θρασύς γέροντας ανέλαβε να τροφοδοτήσει την εθνική μας λίμπιντο, να μας μιλήσει για εθνική αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία. Τόλμησε να τα βάλει με όλους εμάς.  
Ας βρούμε επιτέλους το κουράγιο να απαντήσουμε στις προκλήσεις του Μ. Θεοδωράκη και στις προσβολές του. Ας του δώσουμε την απάντηση που πρέπει δείχνοντας του ότι με αυτά που λέει και πράττει μας προσβάλλει. Ας του δείξουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, ότι διαθέτουμε επαρκή αντανακλαστικά, περισσότερα από όσα μπορεί να διαθέτει ένας υπερήλικας.
Προσωπικά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για αυτή την προσβολή.      

6 σχόλια:

  1. Μπραβο σου!!Ενας ακομα προσβεβλημενος του καναπε.
    Ανθρωποι σαν τον Μικη ειναι νεοι ανεξαρτητως ηλικιας.Το πνευμα κι η ψυχη δεν ξερουν απο ηλικιες.Πρεπει να ειναι πηγη εμπνευσης για ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαίρετο άρθρο, συγχαρητήρια αγαπητέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρομερο αρθρο κυριε καθηγητα. το δικαιωμα της εκφρασης το εχουν ολοι σε μια χωρα με δημοκρατικο συστημα.οσο για τον εν λογο -γεροντα- θελεις πολλες ζωες για να τον φτασεις. εισαι και καθηγητης πανεπιστημιου τρομαρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα κύριε Καθηγητά θα είστε ένας από τους ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ του συστήματος. Τρέμετε να μην χάσετε το ΒΟΛΕΜΑ σας και μπράβο σας, γιατί προφανώς θα είστε ένας οικογενειάρχης και θα θέλατε να βολέψετε και τα παιδιά σας μέσα από αυτό το σύστημα που υπηρετείτε και ξαφνικά προσβλάλεστε από έναν ογδονταεξάχρονο. Μόνο που αν αυτό το σύστημα εξακολουθήσει να μας κυβερνά θα καταπιεί και τα δικά σου παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε, μάλλον δεν κατάλαβες τι διάβασες. Λες το ίδιο πράγμα με τον καθηγητή. Δεν αντιλήφθηκες τη λεπτή ειρωνία του έναντι του συστήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και αυτό με ανησυχεί. Οταν κάποιοι εκλαμβάνετε αυτό το σχόλιο ως επίθεση στο Μίκυ τότε χαθήκαμε. Ποιός θα μας σώσει δεν ξέρω. Το σχόλιο μου είναι ύμνος στον Θεοδωράκη. Ξυπνήστε γιατί δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Γι΄αυτό θα μας θάψουν ζωντανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος