Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Σήμερα στις 7 το απόγευμα η 4η διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία


4η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 - Θεσσαλονίκη
με την υποστήριξη: Παιδιά Εν Δράσει - Άλλη Όψη - Street Panthers - Sfina -
η Θεσσαλονίκη Αλλιώς - Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης


Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην “άσεμνη” έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση. Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί γιατέταρτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011. Η απόλυτα ειρηνική γιορτήγια την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης  ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που δημιουργεί, για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για την απ-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος.

Με αφορμή τον πυρηνικό ατύχημα στην Φουκοσίμα και τα 25 χρόνια από τον εφιάλτη του Τσερνομπίλ, το παλαιό σύνθημα “Πυρηνική Ενέργεια; ΟΧΙ Ευχαριστώ!” επιστρέφει επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει, όπως και στα περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης. Οι λύσεις τους αυτονόητες, τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες, στη Θεσσαλονίκη παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση έκθεση ιδεών.
Το ποδήλατο μετά την διάθεση λιγότερων από τεσσάρων χιλιομέτρων αφύλακτων και επικίνδυνων ποδηλατολωρίδων σε τρία αποκομμένα κομμάτια το 2009, παραμένει στα αζήτητα. Η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται για την μη υλοποίηση ενός ουσιαστικού δικτύου ποδηλατοδρόμων για το πλέον φθηνό μέσο μετακίνησης, όμως παράλληλα συζητιούνται πολύ μεγαλύτερα σε επένδυση έργα.
Το κυκλοφοριακό, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης μας. Η άσκοπη χρήση του ΙΧ είναι 9 φορές περισσότερη στην Ελλάδα για αποστάσεις μικρότερες του ενός χιλιόμετρου, ενώ η χρήση του ποδηλάτου στο σύνολο των μετακινήσεων είναι μικρότερη του 1%. Τα ποδηλατοστάσια λόγω της φθηνής κατασκευής τους αφαιρούνται ακόμη και μαζί με τα κλειδωμένα ποδήλατα ενώ οι κλοπές των ποδηλάτων έχουν αυξηθεί εκθετικά χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή τους.
Το νομοσχέδιο για το ποδήλατο δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα το ποδήλατο να μην συμπεριλαμβάνεται υπόψη στα έργα που κατασκευάζονται και ο ΚΟΚ να μην προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και προστασίας του.
Η συνδυασμένη χρήση του ποδηλάτου στα ΜΜΜ δεν επιτρέπεται στα Λεωφορεία, Ταξί και Τρένα (εκτός προαστιακού), ούτε και έχει προβλεφθεί στο μελλοντικό Μετρό. Με τις πολύχρονες καθυστερήσεις παράδοσης του Μετρό, η πόλη παρακμάζει χωρίς εναλλακτικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Τραμ και η Θαλάσσια Συγκοινωνία παραμένουν ανακοινώσεις. Τα Τρένα και τα Πλοία έχουν σταματήσει να κάνουν πολλά δρομολόγια από την Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό των κατοίκων της και την αποκοπή της επαρχίας και των νησιών.
Η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη ως την πιο μολυσμένη σε μικρό-σωματίδια πόλη στην Ευρώπη χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε καν ενημέρωση. Η αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μόλις 2τμ,ενώ η Βόννη έχει 35τμ και το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο για μια βιώσιμη πόλη είναι 9τμ. Ταπεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες, μια πόλη απροσπέλαστη για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί, οι πλατείες είναι κατ' όνομα, ενώ η ΔΕΘ, το 3ο Σώμα Στρατού και τα Στρατόπεδα κινδυνεύουν να χτιστούν αντί να παραδοθούν ως Μητροπολιτικά πάρκα, πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής, χωρίς επιπλέον δόμηση. Παρά τις υποσχέσεις οι καθυστερήσεις στην απόδοση τους στην πόλη βγάζουν στην επιφάνεια σχέδια για εμπορικά κέντρα και τσιμεντοποίηση. Η τελευταία πεζοδρόμηση στο κέντρο της πόλης έγινε πριν δεκαετίες και τα σχέδια για υπόλοιπες μένουν στα συρτάρια.
Για αυτό λοιπόν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας.Το σώμα μας είναι ό, τι πιο φυσικό έχουμε και είναι σίγουρα πιο όμορφο από τιςεξατμίσεις των αυτοκινήτων μας. Στην σημερινή κοινωνία της κλειδαρότρυπας το γυμνό σώμα είναι προϊόν εκμετάλλευσης μιας ολόκληρης βιομηχανίας. Απελευθερώστε το!
Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις. Ελάτε όσοι γυμνοί τολμάτε με κέφι και φαντασία.
Μπορείτε να συμμετέχετε και με άλλα εναλλακτικά μη μηχανοκίνητα μέσα μετακίνησης όπωςskateboards, rollers, πατίνια.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ - ΠΑΡΤΥ
ΠΑΡΚΟ ΞΑΡΧΑΚΟΥ, Βασ. Γεωργίου - 3ης Σεπτεμβρίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
# 15.00 BODY PAINTING, ελάτε να βάψουμε τα σώματα μας και να γίνουμε ζωντανά έργα τέχνης. Ειδική περιοχή για τους τολμηρούς.
Μαζί μας σε αφρικάνικους ρυθμούς ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και τα ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
# 19.00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑΣ, ετοιμαζόμαστε για την πιο ευχάριστη και δυναμική βόλτα στο κέντρο της πόλης. Μαζί μας ο DJ ATARY.
# 22.00 AFTER-PARTY, γιορτάζουμε με ένα μυθικό πάρτι μαζί με τους:
Ζωντανά: ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΜΠΗΣ και η ομάδα κρουστών ΚΡΟΥΣΗ
DJ Set: ROOT BOOT, FARINA, ATARY, GG
Ξυλοπόδαροι/show με φωτιές από τους High Society.
Παρών θα είναι και ο ΚΥΝΑΙΛΟΥΡΟΣ 6938.032173 με το κινητό συνεργείο ποδηλάτων του για να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του από τις 15.00 το μεσημέρι.
Ενημέρωση για το Ελεύθερο και Υπεύθυνο Κάμπινγκ , μπορείτε να διανυκτερεύσετε στον χώρο ως το Σάββατο πρωί.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
# Παρασκευή 29/04 21.00 - Γιορτή Δρόμου για την διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, Λευκός Πύργος.
# Σάββατο 30/4 και Κυριακή 1/5 21.00 - LEGALIZE Αντι-Απαγορευτικό Φεστιβάλ, Στρατόπεδο Κόδρα.
# Πέμπτη 12/5 και Παρασκευή 13/5 21.00 - UNBLOCK ART, Block33.
# Παρασκευή 20/5 17.00 - ART IS HARD, Body Painting Show, Αποθήκη ΓΛιμάνι.
# Πέμπτη 26/5 20.30 - Προβολές στην ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, Φιλίππου 51.
# Παρασκευή 27/5 21.00 - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΔΡΑ Ελεύθερων Χώρων, Στρατόπεδο Κόδρα.
# Δευτέρα 30/5 21.00 - ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
# Τετάρτη 1/6 21.00 - ΠΑΡΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, Bar La Doze, Βηλαρά 1 - Συγγρού.
# Σάββατο 4/6 12.00 - ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΙΩΣ, ένας χρόνος από το “η Θεσσαλονίκη Αλλιώς”, Λιμάνι.
Ενημερωθείτε για τα νέα μας, εκδηλώσεις και προβολές, βοηθήστε και εσείς στην οργάνωση. Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι μια αυτό-οργανωμένη εκδήλωση από καθημερινούς πολίτες.

Πληροφορίες, Δελτίο Τύπου, Radio Spot, Video Spot, Φωτογραφίες, Video, Ντοκιμαντέρ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος