Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Γέλιο μέχρι δακρύων


Της Άντζελας Ζιούτη

angelaziouti@yahoo.gr

Συχνά οι γυναίκες μαρτυρούν, ότι ερωτεύτηκαν τον άνδρα που τις έκανε να γελούν. Που ένα αστείο του, κατέλαβε ολόκληρο το σώμα τους: γιατί μετά το τρανταχτό «χα, χα, χα» ακολούθησε η σύσπαση των ζυγωματικών μυών τους, ο καρδιακός παλμός τους αυξήθηκε, οι αναπνοές τους έβγαιναν έντονες από τα πνευμόνια τους, το διάφραγμα και οι κοιλιακοί μύες συσπάθηκαν για μερικά δευτερόλεπτα, οι σκελετικοί μύες τους χαλάρωσαν τόσο που έψαχναν καρέκλα να καθίσουν για μην πέσουν κάτω. Όλες αυτές οι διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό μας θυμίζουν ότι προκαλείται στο σώμα από την αεροβική άσκηση ή τη γιόγκα.  Όσο πιο πολύ γελάμε, τόσο μετατρέπουμε τον οργανισμό μας σε ένα φυσικό εργοστάσιο παραγωγής ενδορφινών, φυσικών μορφινών οι οποίες έχουν αναλγητική και χαλαρωτική δράση.
Επιπλέον δραστηριοποιούμε το αυτόνομο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο ελέγχει μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, από την αναπνοή και την πέψη ως την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η πέψη γίνεται αποτελεσματικότερη, ο καρδιακός παλμός μειώνεται και μαζί πέφτει και η αρτηριακή πίεση. Τους ανθρώπους που μας κάνουνε να γελάσουμε μέχρι να τρέχουν δάκρυα στα μάτια, τους αγαπάμε. Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για έναν ακόμη: επειδή έχουν το χάρισμα να μετατρέπουν τις δυσκολίες της ζωής σε πλάκα, τις αναποδιές της καθημερινότητας σε ένα ακόμη αστείο και την ανθρώπινη απόγνωση σε φαρσοκωμωδία. 
Έτσι ήταν και ο Θανάσης Βέγγος. Ο σπουδαιότερος ίσως ζηλωτής του γέλιου στην Ελλάδα. Έζησε  σεμνά, δίχως να έχει επιζητήσει τα ψεύτικα φώτα της δημοσιότητας. Κι “έφυγε” έτσι. Σπάνια έδινε συνεντεύξεις, ωστόσο ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε: "Δουλεύω με το ένστικτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, μόνο αυτή τη φάτσα. Εδώ είναι αποτυπωμένη όλη η μιζέρια, όλη η δυστυχία, όλος ο πόνος του ασήμαντου Έλληνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος