Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Ο φίλος που έγινε εχθρός


ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι στην περίοδο του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν η CIA έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση των Μουτζαχεντίν συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Επιμέλεια: Η. Αγγελόπουλος

Η εξόντωση του επικεφαλής της Αλ Κάιντα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όσο κι αν αμφισβητείται ως γεγονός μετά τις παλινωδίες σχετικά με τη μεταθανάτια φωτογραφία του, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας άλλης, που δεν είναι άσχετη με τις εξεγέρσεις που εξελίσσονται στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η Αλ Κάιντα έχει χάσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στο μυαλό και στην καρδιά των Αράβων. Πριν τον θάνατο του Μπιν Λάντεν το ακραίο τρομοκρατικό κίνημά του είχε ηττηθεί πολιτικά σε όλη τη ζώνη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η Αλ Κάιντα δεν απαντούσε στο πρόβλημα ανάπτυξης, ούτε κοινωνικής απελευθέρωσης των λαών της περιοχής. Αντιθέτως το όραμά του στηριγμένο στον φανατικό φονταμενταλισμό παρέπεμπε σε φεουδαρχικά σχήματα προηγούμενων αιώνων, που οι σύγχρονες αραβικές κοινωνίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν. Έτσι, όσοι ανέμεναν ισλαμικού τύπου εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τώρα στη Συρία είδαν τους νέους να βγαίνουν ειρηνικά στους δρόμους και να διεκδικούν δικαιώματα σαν εκείνα που διεκδικούσαν οι ευρωπαίοι πριν από δυό αιώνες.
Ας δούμε, όμως, ποιος ήταν ο περιβόητος ηγέτης της Αλ Κάιντα.


Ουαχαμπισμός
Ο Οσάμα Μοχάμεντ Αουάντ Μπιν Λάντεν έγινε παγκοσμίως γνωστός έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Οι ανά τον κόσμο μυστικές υπηρεσίες όμως τον ήξεραν καλά, πολλά χρόνια πριν.
Γεννήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 10 Μαρτίου 1957 και ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά του Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν, ενός πολυεκατομμυριούχου εργολάβου. Ο θάνατος του πατέρα του το 1968, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, άφησε τον Μπιν Λάντεν με μια τεράστια χρηματική περιουσία που έπρεπε να διαχειριστεί.
Νωρίτερα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ασπάστηκε την ακραία μορφή του σουνιτικού Ισλάμ, τον Ουαχαμπισμό ενώ παράλληλα ο πατέρας του φρόντιζε για την όσο το δυνατό καλύτερη δυτική παιδεία του.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πίστευε, ως οπαδός του Ουαχαμπισμού, πως η μοναδική ιδεολογία που πρέπει να επικρατήσει είναι αυτή του Ισλάμ, η οποία εκφράζεται και εφαρμόζεται μέσω του ισλαμικού δικαίου, της Σαρία. Η επικράτηση της Σαρία και η εφαρμογή της, όπως πιστεύουν οι Ουαχαμπιστές, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ένοπλης σύγκρουσης με του άπιστους, με την εφαρμογή «ιερού πολέμου» (Τζιχάντ). Ο ίδιος πίστευε πως πρότυπο ισλαμικής διακυβέρνησης ήταν αυτή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και πίστευε πως το συγκεκριμένο μοντέλο έπρεπε να εφαρμοστεί στις ισλαμικές χώρες.

Αφγανιστάν Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν  από το 1979, εντάχθηκε στις δυνάμεις του Αμπντουλάχ Αζάμ και πολέμησε εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Το 1984, μαζί με τον Αζάμ ίδρυσαν την οργάνωση «Μακντάπ Αλ Χανταμάτ» η οποία συνέλεγε χρήματα και όπλα από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο για τον αγώνα των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. Παράλληλα χρησιμοποίησε το μέρος που του αναλογούσε από την πατρική περιουσία του, βοηθώντας τον αγώνα κατά των Σοβιετικών, ενώ ανάπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες βοηθούσαν τον αγώνα των ανταρτών κατά των Σοβιετικών, καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίοδο η CIA έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση των Μουτζαχεντίν συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Το 1988, ο Λάντεν φεύγει από τις δυνάμεις του Αζάμ και ιδρύει την «Αλ Κάιντα» (που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «Αραβική Χερσόνησος»). Σκοπός του ήταν να θέσει υπό τη διοίκηση μιας οργάνωσης όλους τους άραβες μαχητές που επιχειρούσαν στο πλευρών των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν και ήταν διάσπαρτοι σε διάφορες ομάδες.
Μετά την υποχώρηση και αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, το 1989, ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία, όπου έγινε δεκτός ως «Γαζού» (Ηρωας μαχητής του Ισλάμ) και τύγχανε ιδιαίτερης εκτίμησης από τη Σαουδαραβική Βασιλική Οικογένεια και άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου.

Προς Σουδάν και Αίγυπτο Όμως όλα άλλαξαν ένα χρόνο αργότερα με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βλέποντας πως το Σαουδαραβικό Βασίλειο δίνει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ, έγινε έξαλλος, εξαπολύοντας μύδρους κατά της βασιλικής οικογένειας λέγοντας πως παραδίδει τα ιερά εδάφη στους άπιστους. Έτσι αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να πολεμήσει εναντίον του νέου εχθρού του Ισλάμ, τη Δύση.
Η πρώτη του προσπάθεια να επιτεθεί σε στόχους των ΗΠΑ απέτυχε και στις 8 Νοεμβρίου του 1990, το FBI συλλαμβάνει μέλη της «Αλ Κάιντα»πριν εξαπολύσουν επιθέσεις.
Το 1992, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της σαουδαραβικής μοναρχίας και του Λάντεν φτάνουν στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να εξοριστεί στο Σουδάν. Εκεί δημιουργεί μια νέα επιχειρησιακή βάση για την «Αλ Κάιντα», αλλά παράλληλα δημιουργεί και νέους φίλους. Στο Χαρτούμ αρχίζει να συνεργάζεται στενά με την Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία σταδιακά ενσωματώνεται με την «Αλ Κάιντα»και μετατρέπεται στον επιχειρησιακό πυρήνα της. Εκεί γνωρίζει και τον Αλ Ζουαχίρι, ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, μέντορά του και υπαρχηγό της «Αλ Κάιντα».
Το 1995 η Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ προσπαθεί να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Αυτό ήταν αρκετό για να ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να διώξει από το έδαφός του Σουδάν η κυβέρνηση της χώρας τον Λάντεν και την Αλ Κάιντα.
Μετά από μερικούς μήνες ο Λάντεν και οι μαχητές του φεύγουν από το Σουδάν και καταλήγουν στο Αφγανιστάν όπου παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα.
Ο Λάντεν αναπτύσσει στενή φιλία με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά, Μοχάμεντ Ομάρ και αποφασίζουν να κινηθούν από κοινού κατά των εχθρών του Ισλάμ.

Τζιχάντ Το Φεβρουάριο του 1998 κήρυξε ιερό πόλεμο για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετώπου της Τζιχάντ ενάντια στους Εβραίους και τους Σταυροφόρους, διακηρύσσοντας πως η δολοφονία Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν ιερό καθήκον του κάθε μουσουλμάνου. Έξι μήνες αργότερα δύο βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, κόστισαν τη ζωή σε 224 ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 5.000. Ο Μπιν Λάντεν, μαζί με άλλους 16, θεωρήθηκε ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων. Σύντομα το FBΙ τον επικήρυξε για 25 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης οι Αμερικανικές αρχές τον εμπλέκουν και για τις επιθέσεις το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και για άλλες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή όπου έχασαν τη ζωή τους Αμερικανοί πολίτες.
Οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα τον πόλεμο στον Μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του Αλ Κάιντα αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου…

Το κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Karfitsa" στις 7/5/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος