Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η κομμένη συνέντευξη και το πράσινο παραμύθι


ΕΚΘΕΤΟΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Η προβολή του αποσπάσματος από τη συνέντευξη του Ντομινίκ Στρος Καν, όπου ο επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι συζητούσε «υπόγεια» με τον Γιώργο Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έρχεται να τινάξει στον αέρα όλη τη θεωρία που αναπτύχθηκε εδώ και μήνες ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε, δεν γνώριζε για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όταν υποσχόταν προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν». Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί, τους οποίους έχει στήσει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν άριστα με τη βοήθεια συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες τους τελευταίους 19 μήνες να διαμορφώσουν μια εικονική πραγματικότητα. Μια «πραγματικότητα» όπου οι ευθύνες για το σημερινό χάλι της χώρας μας βαραίνουν αποκλειστικά τη συντηρητική πλευρά και οι σοσιαλιστές εμφανίζονται ως από μηχανής Θεοί για να μας βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο ακόμα και αν χρειαστεί να λάβουν σκληρά μέτρα που θα τους φέρουν σε ευθεία ρήξη με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και καταβολές.
 

Τα κομμάτια του πάζλ
Παρατηρώντας κανείς τις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου αντιλαμβάνεται ότι όσα έλαβαν χώρα από την επομένη των εκλογών μέχρι και σήμερα αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που αν μπουν στη σωστή σειρά μας δίνουν την πλήρη εικόνα. Ποια είναι αυτή; Ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήξερε πολύ καλά το οικονομικό αδιέξοδο που θα έβρισκε μπροστά του ως αυριανός πρωθυπουργός και παρ’ όλα αυτά επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο του λαϊκισμού και της άκρατης παροχολογίας.
Ας πάρουμε όμως  τα πράγματα από την αρχή. Το καμπανάκι του κινδύνου, η προειδοποίηση ότι κάτι τρέχει, ήταν οι δηλώσεις Παπανδρέου και των συνεργατών του ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται την Εντατική», ότι «η Ελλάδα είναι Τιτανικός που βουλιάζει», ότι «η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα». Αυτές οι αναφορές αποτελούσαν μέρος του σχεδίου. Ήταν -αν προτιμάτε- μέρος του σεναρίου μιας κακόγουστης κωμωδίας που παίχθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού και εξελίσσεται σε δράμα.

Κοινό μυστικό ότι γνώριζε
v    Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009, περίπου ένα μήνα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Γιώργος Παπανδρέου (ως υποψήφιος πρωθυπουργός) δέχτηκε στο γραφείο του στην Ιπποκράτους τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο σε εκείνη τη συνάντηση (παρουσία των Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη) επανέλαβε στον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσα είχε πει μερικές ημέρες νωρίτερα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ότι δηλαδή το έλλειμμα μπορεί να φτάσει στο 10%.
v    Οι πρώτες «φωνές» ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας ήρθαν από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πίτερ Στάιντμπρικ. Σε βιβλίο που έγραψε εξιστορεί ότι τον Ιανουάριο του 2009 (πολλούς μήνες πριν τις εκλογές) είχε ενημερώσει ο ίδιος τον σημερινό πρωθυπουργό για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα ο κ. Παπανδρέου ήταν προβληματισμένος για το αν πρέπει, υπό αυτές τις συνθήκες, να προσπαθήσει να κερδίσει τις εκλογές.
v    Στις 21 Φεβρουαρίου του 2010 η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» φιλοξενεί δήλωση του Ντένις ΜακΣέιν, πρώην υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βρετανίας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι είχε συναντηθεί προεκλογικά με τον Γιώργο Παπανδρέου και ήταν απόλυτα ενήμερος για την κατάσταση που θα παραλάμβανε εάν κέρδιζε την εκλογική αναμέτρηση. «Ήταν
v    ξεκάθαρος πριν από τις εκλογές, όταν τον συνάντησα στην Αθήνα. Μου είπε ότι θα πρέπει να λάβει τρομερές οικονομικές αποφάσεις εάν εκλεγεί. Οι φόβοι του ήταν δικαιολογημένοι» σχολίασε τότε ο κ. ΜακΣέιν.
v    Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Θόδωρου Πάγκαλου στο «Βήμα» στην οποία υποστήριζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να οδηγηθούμε στο ΔΝΤ. «Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ;» ρωτούσε τότε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Ναι! Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε». 
Υπάρχει και συνέχεια αφού τον Μάρτιο του 2011 ο Στρος Καν «χτύπησε» για πρώτη φορά πισώπλατα τον Γιώργο Παπανδρέου αποκαλύπτοντας ότι τον είχε ρωτήσει από τον Οκτώβριο του 2009 αν το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Τότε η συμφωνία δεν προχώρησε επειδή δεν υπήρχαν, όπως εξήγησε, οι κατάλληλες συνθήκες. Όταν δημιουργήθηκαν όμως, όλα ήταν πιο απλά.
v    Αν δεν σας αρκούν οι ξένες διαβεβαιώσεις, υπάρχει και η δημόσια παραδοχή (μέσω της ΝΕΤ) του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος αποκάλυψε μέσες άκρες ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ από την επόμενη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία.

Το πιστεύει πλέον και ο κόσμος…
Η αποκάλυψη του βίντεο με την ομολογία Στρος Καν επιβεβαιώνει αυτό που μέχρι πρότινος υποψιαζόταν ο περισσότερος κόσμος και αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος. Το 65,2% των ερωτηθέντων (και το 47,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) απάντησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε την αλήθεια αλλά επέλεξε να παραπλανήσει το λαό και το 84,8% ότι ο Κώστας Καραμανλής ήξερε την αλήθεια για την οικονομία και επέλεξε να παραδώσει την εξουσία.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Karfitsa" στις 7/5/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος