Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου
Παρακολούθησα το Σάββατο την εκδήλωση της εφημερίδας Free Sunday, στις 11 το πρωί (μέχρι τη 1.10’ πήγε) στο καφέ-μπαρ-ρεστοράν (δε νομίζω ότι ξεχνώ κάτι) «.ES» -εκεί κολλητά στο δυτικό τείχος της πόλης, κοντά στα δικαστήρια.
Ομιλητές ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, ο στενός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ στα οικονομικά Γ. Μουρμούρας, ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ Δ. Μάρδας, ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου και, φυσικά, ο (και τηλεοπτικώς διακεκριμένος) δημοσιογράφος Γ. Κύρτσος. Συντονιστής ο δημοσιογράφος και δημοτικός σύμβουλος, παλαιός συνεργάτης του Γ. Κύρτσου τα πρώτα χρόνια της City Press, Χρ. Μάτης. Θέμα της εκδήλωσης η οικονομική κρίση.
Το πρώτο μάθημα, οι πολιτευόμενοι του πάνελ θα πρέπει να το πήραν από την ποσότητα του ακροατηρίου (γιατί η ποιότητα ήταν μάλλον ιδιαίτερα υψηλή). Περίπου 80-100 άτομα, οι 8 στους 10 οι γνωστοί άγνωστοι ενδιαφερόμενοι (αυτό το σπάνιο είδος που απέμεινε σ’ αυτήν την πόλη) και οι 2 στους 10 «προφανείς… κυρτσικοί». «Ούτε ο Κύρτσος δεν μπορεί να μαζέψει κόσμο» σχολίασε κάποιος από τους παρισταμένους και σημειωτέον ότι το επίπεδο του πάνελ ήταν ιδιαίτερα υψηλό (όπως και του ακροατηρίου) και ελκυστικό. Μεταξύ άλλων:
- Ο Γ. Μουρμούρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της Συγγρού γιατί το Μνημόνιο 1 έχει αποτύχει, έχοντας οδηγήσει σε υπερβολική ύφεση. Για το Μνημόνιο 2 είπε ότι εύχεται «να τα καταφέρει», μιλώντας για τα θετικά του όπως οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει πέρυσιπριν την οριζόντια περικοπή των εισοδημάτων.
- Ο Δ. Μάρδας είπε ότι σαφώς κάποιοι προκάλεσαν την κρίση, η Ελλάδα δεν κυβερνιέται από ρομπότ. Τόνισε ότι το Μνημόνιο είναι υποσύνολο της πολιτικής που πρόκειται να τεθεί προς υλοποίηση από τους ευρωπαίους. Επισήμανε το γεγονός ότι σε όλον τον κόσμο οι ηγέτες είναι μεταξύ 400 και 50 ετών, πλην εξαιρέσεων, ενώ στα οικονομικά πόστα βρίσκονται 30άρηδες που γνωρίζουν από στρατηγική και διοίκηση. Εκτός, φυσικά, από την Ελλάδα…
- Ο Γ. Κύρτσος τόνισε ότι αν μείνουμε στο ευρώ θα έχουμε μείωση βιοτικού επιπέδου κατά 20-30% ενώ αν πάμε στη δραχμή κατά 50%. Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι παλεύουν για να μας στηρίξουν, μίλησε για υπερβολική φορολόγηση, για ισοπέδωση του ιδιωτικού τομέα. Τάχθηκε υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα. Είπε ότι ακόμα και την ώρα της οικονομικής κρίσης περιμένουμε τον Αλβανό για να φροντίσει το χωράφι μας. αν συνεχίσουμε έτσι, «σε δέκα χρόνια θα μας δείρουν τα παιδιά μας», είπε.
- Ο Θ. Καράογλου είπε ότι βλέπουμε πλέον ακόμη και περίπτερα να κλείνουν. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει κλείσει, χρειάζεται ποιοτικότερη δημοκρατία και εμβάθυνση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεχόμενος ερώτηση ακροατή που ζητούσε μείωση των μισθών των βουλευτών, επικαλέστηκε τους δικαστές και ζήτησε να γίνει περικοπή ίση προς όλους.
- Ο Γ. Φλωρίδης σχολίασε τη συνέντευξη Γερουλάνου στη Free Sunday που κρατούσε στα χέρια του, χαρακτηρίζοντάς τον δηκτικά «σπουδαίο και πολύ αποτελεσματικό υπουργό»: «Λέει ότι εμείς τα έχουμε κάνει όλα καλά και ό,τι τραβάμε τα τραβάμε επειδή οι Ευρωπαίοι δεν τα κάνουν καλά. Εγώ πιστεύω το αντίθετο, ότι όσο εμείς δεν τα κάνουμε καλά, προφανώς και οι Ευρωπαίοι, κάποια στιγμή, θα τρελαθούν με μας, θα μας στείλουν από εκεί που ήρθαμε και οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους». Αναρωτήθηκε αν φταίει το μνημόνιο ή αυτοί που το εφαρμόζουν: «Κανένα Μνημόνιο δεν μας φταίει. Φταίει ότι παρατηρούμε μέχρι τώρα έλλειψη πολιτικής βούλησης απ' όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, απ' όλα τα κόμματα» υποστήριξε. Διαπίστωσε μεταρρυθμιστική εξάντληση της κυβέρνησης ενώ είδε ότι όπου να 'ναι θα εξαντληθεί και κοινωνική αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτείνει το μοντέλο που μας χρεωκόπησε, δηλαδή περισσότερη φορολογία – λιγότερη κατανάλωση (για να εισπράξει έντονες αντιδράσεις από Καράογλου – Μουρμούρα ότι η ΝΔ σαφώς δεν εννοεί αυτό). Όποιος επιχειρεί να κάνει επένδυση στην Ελλάδα θα του αλλάξουν τα φώτα, είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται πλέον πολιτικό θάρρος. «Σωστά λέει ο κόσμος ότι φταίνε τα κόμματα για την κατάσταση» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις παραλύουν τα κόμματα και γι’ αυτό δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας.
Στο στάδιο των ερωτήσεων, η Έλενα Μιχαηλίδου της «Καπνική Μιχαηλίδη», αναρωτήθηκε πως θέλουμε να πάμε μπροστά όταν ως κράτος πολεμάμε τον ιδιωτικό τομέα και δυσκολεύουμε τη ζωή του επιχειρηματία όσο μπορούμε;
Η δημοτική σύμβουλος Χρ. Γιαταγάνα αναρωτήθηκε γιατί κανείς πολιτικός δεν τολμά να ζητήσει το 1 τρις των γερμανικών αποζημιώσεων.
Στο στάδιο των απαντήσεων στις ερωτήσεις του ακροατηρίου, ο Γ. Μουρμούρας είπε στον Γ. Φλωρίδη: «Μπορείτε να μας πείτε πως θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία; Να μιλάμε για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου την ώρα που καίγεται το σπίτι μας…». Ο Δ. Μάρδας έκανε έντονη παρατήρηση στον (κάποτε μαθητή του) Γ. Μουρμούρα ότι το Ζάππειο 2 δεν είναι κοστολογημένο επαρκώς ώστε να μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση και κριτική, με τον τελευταίο να υποστηρίζει το αντίθετο. «Θα ανατριχιάσετε» προειδοποίησε ο Γ. Κύρτσος πριν ταχθεί υπέρ της κατάργησης των δώρων στον ιδιωτικό τομέα!!!
Ο Γ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι το τελευταίο 18άμηνο ψηφίστηκαν 2.000 σελίδες φορολογικών διατάξεων ενώ χρειάζονται μόνο 5 σελίδες! Είπε, επίσης, την ατάκα – κλειδί για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης: το πρόβλημα προεχόντως είναι πολιτικό, δευτερευόντως οικονομικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου