Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Βραδιές γενεθλίων στο "Ζύθο"


Ο Ζύθος είναι από εκείνους τους χώρους ψυχαγωγίας και (κυρίως) εστίασης που φτιάχτηκαν για να γράψουν ιστορία. Από το 1990 μέχρι σήμερα οι άνθρωποί του το αποδεικνύουν με την εκλεπτυσμένη αισθητική, με τη φροντίδα του παλιού και με την ποιότητα της κουζίνας. Ο Βασίλης Τερζόπουλος, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Χριστίνας Τσόρμπα, έχοντας στο πλευρό τους τον γνωστό πολυτάλαντο Διογένη Δασκάλου και τον εξάρχοντα βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Αντώνη Σουσάμογλου, παρουσίασαν το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ZITHOS BIRTHDAY FESTIVAL ’11 στον γεμάτο οσμές καλλιτεχνικού μεγαλείου χώρο του παλιού Ντορέ. Επτά βραδιές με ελεύθερη είσοδο και άφθονη μπίρα καθώς οι διοργανωτές αποφάσισαν να το παλέψουν, μοιράζοντας και πάλι γλυκιές νότες αισιοδοξίας, από τα Λαδάδικα και το Λευκό Πύργο, όπως κάθε χρόνο». 
Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν για να μάθουμε πέντε πράγματα για το τι εστί Ζύθος…


Το 1990, επιλέγεται, ως πρώτος χώρος εγκατάστασης, ένα παραδοσιακό κτίριο, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, μια ιστορική περιοχή που γλίτωσε και τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 αλλά και την καταστροφή της από τη διάνοιξη της οδού Μητροπόλεως στη δεκαετία του ’60-’70. Η εγκατάσταση του Ζύθου μοιάζει να είναι η αφορμή για την αναγέννηση της περιοχής και την τελική ανάπλασή της, το 1997, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Και ενώ όλη η Θεσσαλονίκη μιλά για τον Ζύθο στα Λαδάδικα, η επιχείρηση στρέφει το βλέμμα της σε ένα από τα ιστορικότερα σημεία συνάντησης πολιτιστικών, πολιτικών και οικονομικών ρευμάτων καθώς και των ανθρώπων που τα εκπροσωπούν, στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό ΝΤΟΡΕ, εγκατεστημένο από το 1917 στην καρδιά «του άστεος», βρίσκεται σχεδόν εγκαταλειμμένο και δεν αργεί η αναβίωσή του μέσα από την δημιουργία του ΝΤΟΡΕ-ΖΥΘΟΣ, το 1995, που οδηγεί ξανά στην επαναφορά του κέντρου της πόλης στην αγκαλιά του Λευκού Πύργου.
Η δημιουργία της ΖΥΘΟΣ ΑΕ το 2002 σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας για τη δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σύγχρονη οργάνωση και πιο μεθοδευμένη στόχευση στο μέλλον. Τα καταστήματα ΖΥΘΟΣ και ΝΤΟΡΕ-ΖΥΘΟΣ ξεκινούν και ολοκληρώνουν την εγκατάσταση συστήματος ποιότητας κατά ISO 9001:2000, αλλά και του συστήματος εξασφάλισης της υγιεινής και ποιότητας των τροφίμων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο HACCP και μάλιστα ως πρώτοι χώροι εστίασης με ανάλογη πιστοποίηση στην Ελλάδα.
To 2008 λειτούργησε για πρώτη φορά η υπηρεσία ΖΥΘΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ. Σήμερα η μηνιαία επισκεψιμότητα του κάθε χώρου είναι κατά μέσο όρο 9 με 10 χιλιάδες άτομα.

Από το έτος 1990 (έτος ίδρυσής του), ο ΖΥΘΟΣ γιόρταζε τα γενέθλιά του κάθε χρόνο με μια συναυλία και προσφορά ενός αναμνηστικού δώρου, μπύρας και εδεσμάτων.
Το 2005 με την ευκαιρία που ο ΖΎΘΟΣ έκλεισε 10 χρόνια και στο ΝΤΟΡΕ, αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτή η γιορτή και στην πλατεία Τσιρογιάννη και να ξεκινήσει ένας θεσμός στην πόλη, το ZITHOS BIRTHDAY, με μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικά, συναυλίες κ.ά.) για 7 βραδιές (τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη), μοιρασμένες στους 2 χώρους, στην πλατεία Κατούνη (Λαδάδικα) και στην πλατεία Τσιρογιάννη (Λευκός Πύργος).

Από την πρώτη στιγμή το ZITHOS BIRTHDAY αποτέλεσε σημείο συνάντησης πολλών ανθρώπων από την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα (τακτικοί πελάτες των δύο χώρων του ΖΥΘΟΥ καθώς και νέοι πελάτες - θεατές του φεστιβάλ), προβάλλοντας ένα ευρύ μουσικό και εικαστικό φάσμα.
Το προφίλ του κοινού του ΖΥΘΟΥ: Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την έντεχνη καλή μουσική και τα καλλιτεχνικά γεγονότα αλλά και το καλό μεσογειακό φαγητό, παρακολουθούν τα δρώμενα τέχνης της πόλης, αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και την οικογένειά τους, είναι «ανοιχτοί» σε νέες ιδέες και προϊόντα αλλά και «ηθικά δεσμευμένοι» με την ιστορία και την παραδοσιακή μορφή της τέχνης σε όλες τις μορφές της, καλλιεργημένοι και αυθεντικοί. Στο μόνιμο πελατολόγιο του ΖΥΘΟΥ συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι της τέχνης, γνωστοί επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του κρατικού μηχανισμού κ.ά.


Μέχρι το 2007 περισσότερα από 5.000 άτομα επισκέφθηκαν το ZITHOS BIRTHDAY στις χρονιές που προηγήθηκαν, με ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση της τάξεως του 40%.
Το 2008 η προσέλευση, που πέρασε τα 8.000 άτομα ξεπερνώντας εντυπωσιακά τον αρχικό στόχο (5.000 άτομα),
επιτυγχάνει αύξηση κατά 80%!
Το 2009 η προσέλευση ξεπέρασε τα 12.000 άτομα του στόχου, πετυχαίνοντας αύξηση 50%!
Το 2010 η προσέλευση ξεπέρασε τα 15.000 άτομα του στόχου, πετυχαίνοντας αύξηση 25%!
Με τον κύριο όγκο των επισκεπτών του να προέρχεται αρχικά από τη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ προσέλκυσε ταυτόχρονα και μια σημαντική μερίδα κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Το 2008, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις προβλήθηκαν ζωντανά μέσω διαδικτύου στο www.zithos.gr/live, ξεπερνώντας τις 2.000 επισκέψεις στις 7 ημέρες των εκδηλώσεων!
Το 2009 οι εκδηλώσεις προβλήθηκαν και πάλι ζωντανά μέσω διαδικτύου, στο www.zithos.gr/live, ξεπερνώντας τις 11.000 επισκέψεις στις 7 ημέρες των εκδηλώσεων, δηλαδή αύξηση 450% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!
Το 2010 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 15.000!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΖΥΘΟΣ Λαδάδικα 2310 540 284 
Δ 19/9 «Don’t worry beer Arty!» / ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ
Τ 20/9 AΝΤΩΝΗΣ ΣΟΥΣΑΜΟΓΛΟΥ «One night stand» / Ν. ΚΑΤΙΚΑΡΙΔΗΣ - Κ. ΜΑΚΑΒΟΥ Opening Act ΑΒΙΑ
Τ 21/9 ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΝΤΟΡΕ Λευκός Πύργος 2310 279 010 
Δ 26/9 ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ MONIE & MONIE CONNIENTE
Τ 27/9 SINDOS CONCERT BAND
Τ 28/9 Γ. ΒΑΡΔΗΣ - Γ. ΛΙΑΝΟΣ
Π 29/9 STELIOS ROKKOS + SON


Γ.ΚΕΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος