Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Στο νησί του Ικάρου και των αντιθέσεων

Καλοκαιράκι στην Ικαριά, με το βαρκάκι για τα ανοιχτά…

Kείμενο και φωτογραφίες: Νικολέττα Μηνάογλου

          Μια φορά κι έναν καιρό, ο Ίκαρος, γιος του Δαίδαλου, πέταξε φορώντας κέρινα φτερά. Τόσο πολύ, όμως, τον συνεπήρε αυτό το εγχείρημα, που παράκουσε την εντολή του πατέρα του και πέταξε κοντά στον ήλιο, με συνέπεια να λιώσουν τα φτερά του απ’ τη μεγάλη ηλιακή θερμότητα, να πέσει στη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του. Η θαλάσσια περιοχή όπου ο Ίκαρος πνίγηκε ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος και η περιοχή αυτή βρίσκεται νότια του νησιού που φέρει το όνομα Ικαρία.

          Πρωτεύουσα και επίνειο του νησιού ο Άγιος Κήρυκος, ενώ υπάρχει και δεύτερο λιμάνι ο Εύδηλος. Το παζλ αυτού του εκπληκτικού νησιού του Βορείου Αιγαίου συνθέτουν οι δαντελωτές παραλίες, τα πυκνά πευκοδάση, οι χείμαρροι, τα φαράγγια, τα ποτάμια, τα γραφικά χωριά με  στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι αρχαιολογικοί χώροι.
          Είναι το νησί των αντιθέσεων, αφού θα παρατηρήσετε τόσο καταπράσινες πλαγιές όσο και γυμνούς απόκρημνους βράχους. Διασχίζεται απ’ την οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος) και τα περισσότερα χωριά είναι ορεινά ως άμυνα κατά της πειρατείας στην περίοδο των μεσαιωνικών χρόνων. Οι φυσιολάτρεις και όχι μόνο μπορείτε να περιδιαβείτε τα πανέμορφα χωριουδάκια, για να ζήσετε από κοντά τη μαγεία της ικαριώτικης φύσης, αλλά και να περιπλανηθείτε στο φαράγγι του ποταμού Χάλαρη.
          Αν, τώρα, κουραστήκατε και ζεσταθήκατε, μια βουτιά στις αμμώδεις και πετρώδεις ακρογιαλιές της Ικαρίας θα σας δροσίσει! Στη βόρεια πλευρά οι παραλίες Κιόνι, Αυγολυμί, Λειβάδα, στη νότια στο Πριόνι, Λευκάδα, Ξυλοσύρτη, Φάρο, Δράκανο και Θέρμα. Κοντά στον Εύδηλο στο Φύτεμα, Φλες, Κεραμέ, Κυπαρίσσι, Καραβόσταμο, ενώ κοντά στις Ράχες στο Γυαλισκάρι, Μεσαχτή, Αρμενιστή (έχει και πάρα πολλά ταβερνάκια), Λιβάδι, Να (γνωστός ως τόπος εναλλακτικού τουρισμού στον οποίο στήνονται σκηνές και προτείνεται για την ώρα του ηλιοβασιλέματος). Ωστόσο, αν είστε έτοιμοι για τρέλες… πάμε και… Σευχέλλες, μια τεχνητή παραλία με κρυστάλλινα νερά!!! Η πρόσβαση σ’ αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, αλλά… αξίζει να κατεβείτε τα βράχια και να την προσεγγίσετε, γιατί πρόκειται για έναν καταγάλανο υδάτινο παράδεισο!!! Βέβαια, σε περίπτωση που, εκτός της σωματικής άσκησης που προσφέρει το κολύμπι, επιθυμείτε και την αναζωογόνηση του σώματός σας, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τα Θέρμα, τα πανάρχαια αυτά ιαματικά λουτρά με τα οποία η καλή τύχη προίκισε το νησί.
          Οι Ικαριώτες, άνθρωποι πραγματικά φιλόξενοι και ευπροσήγοροι, ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία αλλά και με τον τουριστικό τομέα, ο οποίος συνεχώς αναπτύσσεται χωρίς να αλλοιώνεται η παραδοσιακή ταυτότητα του νησιού. Χαρακτηριστικό το «καριώτικο ραχάτι» ή «ραχατιλίκι» που καθρεφτίζει τους αργούς αλλά απολαυστικούς ρυθμούς της ικαριώτικης ζωής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ρεκόρ μακροβιότητας που σημειώνει η Ικαρία, καθώς επίσης η Σαρδηνία και η Οκινάβα της Ιαπωνίας. Παρατηρείται, επίσης, το «auto stop» που «δίνει και παίρνει» τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους τουρίστες και, φυσικά, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι η φιλικότητα και η εξυπηρετικότητα των Ικαριωτών που ανταποκρίνονται σ’ αυτό.
          Η Ικαρία χαρακτηρίζεται για το νυχτερινό ωράριο των εμπορικών μαγαζιών της (το οποίο οφείλεται στο ότι παλαιότερα όλη την ημέρα οι άνθρωποι δούλευαν στις αγροτικές εργασίες τους, οπότε ο καθένας έπρεπε να φροντίσει για όλες τις ανάγκες της οικογένειας μόνος του) και κατ’ επέκταση για τη νυχτερινή ζωή της την οποία κανείς απολαμβάνει στο ορεινό χωριό «Χριστός των Ραχών» ή «Ράχες». Πρόκειται για έναν πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό με πολλές καφετέριες και μπαράκια που σε κρατούν άγρυπνο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!!!
          Εκεί που απαιτείται να παρευρεθείτε, με αφορμή κάποιο θρησκευτικό εορτασμό, είναι τα φημισμένα «πανηγύρια» στα οποία ρέει άφθονο το κέφι, ο γνωστός από τον Όμηρο «Πράμνειος Οίνος» (δυνατό κόκκινο κρασί) και το τοπικό βραστό ή ψητό κατσικάκι. Και με τη ζωντανή παραδοσιακή μουσική… ποιος δεν θα χορέψει τον «ικαριώτικο χορό»;
          Όσοι από εσάς, πέρα από τη διασκέδαση, νοιώσετε και την ανάγκη της προσευχής, μπορείτε να λάβετε ευλογία επισκεπτόμενοι το Μοναστήρι της Παναγίας στο Μουντέ που βρίσκεται κοντά στον Χριστό των Ραχών, αλλά και τη Μονή της Οσίας Θεοκτίστης στο χωριό Πηγή, στην οποία βρίσκεται και το παρεκκλήσι γνωστό ως «Θεοσκέπαστη» χτισμένο σαν σπήλαιο στα βράχια, η θέαση του οποίου θα σας καθηλώσει. Εδώ, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους γευστικότατους λουκουμάδες!!!
          Ενώ, όσοι από εσάς είστε αρχαιολάτρεις, το Ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στο Να (σήμερα σώζεται το δάπεδό του) θα σας τραβήξει την προσοχή. Εδώ, κατά τη μυθολογία, ζούσαν οι Ναϊάδες, Νύμφες των ποταμών, των πηγών και των κρηνών.  Επίσης, και το κάστρο στο Δράκανο, αρχαία πόλη και πατρίδα του Διονύσου.
"Είσαι αθάνατη, ναι, ΙΚΑΡΙΑ και στεφάνια σου πρέπουν πολλά"
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
(Ποίηση Φραγκίσκος Καρρέρ, Μελοποίηση: Κωνσταντίνος Ψάχος)
Να περάσετε υπέροχααα!!!

  


Πανηγύρια Δήμου Ευδήλου
27 Αυγούστου - Μάραθο
Το Δεκέμβρη του 2008 (6/12/2008) αναβίωσε έπειτα από πολλά χρόνια το πανηγύρι του          Αγίου Νικολάου στον Μαγγανίτη

Πανηγύρια Δήμου Ραχών
27 Αυγούστου - Μανδριά
29 Αυγούστου - Προεσπέρα
26 Οκτωβρίου - Αγ. Δημήτριος

Πανηγύρια Δήμου Αγίου Κηρύκου
27 Αυγούστου - Αγ. Φανουρίου, Αγ. Παντελεήμονας
29 Αυγούστου - Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, Μαυράτο
08 Σεπτεμβρίου - Γέννηση της Θεοτόκου, Πλαγιά
17 Σεπτεμβρίου - Αγ. Σοφίας, Μονοκάμπι


Διαμονή
ΕΥΤΥΧΙΑ STUDIOS (Νας Ικαρίας)
Τηλ. 22750-71457

Φαγητό
Άρτεμης Restaurant (Νας Ικαρίας)

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
www.ikaria.gr


Να θυμηθώ να:
ΒΟΥΤΗΞΩ: Στις Σευχέλλες
ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ: Τα ικαριώτικα πανηγύρια
ΔΟΚΙΜΑΣΩ: Την καθούρα (από ντόπιο κατσικίσιο τυρί), το σουφικό (με μελιτζάνες, κολυκυθάκια, πιπεριές και πατάτα) και το κρέας των Ρασκών (από αγριοκάτσικα)

Θεοσκέπαστη

Στον Άγιο Κήρυκο

Μικρό φράγμα

Χριστός των Ραχών

Η παραλία του Να

Η παραλία "Σεϊχέλλες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος