Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Κοιτάξτε στάση η ιταλική Δικαιοσύνη!

Εισβολή της ιταλικής εισαγγελίας στα γραφεία της Moody's και Standard & Poor's για περίεργες κινήσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Το ωραίο είναι ότι η έρευνα αφορά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας! Τον Μάιο άρχισαν οι Ιταλοί να πιέζουν την Standard & Poor's (S&P) και όταν αυτή άλλαξε την προοπτική της ιταλικής οικονομίας σε "αρνητικό" οι αρχές του Χρηματιστηρίου κάλεσαν τους υπαλλήλους της να δώσουν εξεγήσεις. Τώρα οι αρχές της γειτονικής χώρας έκαναν ακόμα ένα βήμα και την Τετάρτη ο εισαγγελέας εισέβαλε στα γραφεία των S&P και Moody's, στο Μιλάνο, και κατέσχεσε ότι υλικό θεώησε ύποπτο. Ο εισαγγελέας θέλει να εξετάσει αν οι δύο εταιρίες τηρούν τους κανόνες που πρέπει κατά την καθημερινή τους δραστηριότητα.
Σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρίες, S&P και Moody's, τονίζουν ότι η λειτουργία τους είναι άψογη και είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με την εισαγγελία προκειμένου να το αποδείξουν.

Οι έρευνες του εισαγγελέα ξεκίνησαν μετά από μηνύσεις δύο οργανώσεων καταναλωτών. Η μία μήνυση κατηγορεί την Moody's ότι με έκθεσή της τον Μάιο του 2010, όπου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις ιταλικές τράπεζες, επηρέασε αρνητικά τις αγορές.

Η δεύτερη μήνυση κατηγορεί την S&P και ο εισαγγελέας ερευνά αν μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας, υπάρχουν στοιχεία για περίεργες κινήσεις στο Χρηματιστήριο μεταξύ 8 και 11 Ιουλίου, όταν πολλοί ιταλοί επενδυτές πούλησαν κοψοχρονιά ότι είχαν.

Εισαγγελική έρευνα έγινε και στις ΗΠΑ εναντίον των τριών γνωστών οίκων κατά το 2008 όταν οι τελευταίες δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κατάρρευση μεγάλων τραπεζών λόγω στεγαστικών δανείων. Ωστόσο οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν είχαν αποτέλεσμα κυρίως λόγω του ελλιπούς νομικού πλαισίου που αφήνει τις συγκεκριμένες εταιρίες να λειτουργούν χωρις να δίνουν αναφορά σε κανέναν. Πάγια απάντηση των οίκων είναι ότι λένε απλά τη γνώμη του και δεν μπορούν να κατηγορηθούν γι αυτό. Η μόνη περίπτωση να κινηθούν εναντίον του διαδικασίες είναι να αποδειχθεί ότι οι εταιρίες αυτές έχουν εκ των έσω πληροφόρηση την οποία έδωσαν σε πελάτες τους ή χρησιμοποίησαν για δικό του όφελος.

Στην ευρωπαϊκή κρίση, οι οίκοι κατηγορούνται ότι με τις βαθμολογίες τους χειροτερεύουν την κρίση και συγκεκριμένα η Ιταλία μπήκε στο στόχαστρο των αγορών από τον Μάρτιο όταν την υποβάθμισε η S&P.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,778485,00.html
και http://taxalia.blogspot.com/2011/08/moodys-standard-poors.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος