Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Σκεφτόμαστε ελεύθερα προσφέρουμε στη κοινωνία - βάζουμε τροχοπέδη στην ισοπέδωση και στο μηδενισμό

Ένα πολύ thinkfree άρθρο που αλιεύσαμε από το kafeneio-gr.blogspot.com


Γράφει ο Άκης Τσιάπης 



Σήμερα πολλοί Έλληνες αντιδρούν και αγανακτούν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και με τα «νομιζόμενα» συμφέροντά τους, εκφράζοντας την ισοπέδωση και το μηδενισμό, απαξιώνοντας θεσμούς και κάθε τι μέσα στην κοινωνία μας.
Το έλλειμμα της ελεύθερης και ορθής σκέψης οδηγεί σε όλο αυτό τον αυθορμητισμό της έκφρασης και αγανάκτησης που πηγάζει από τον υπερβολικό μιμητισμό και παπαγαλία και στον έλεγχο της σκέψης μας από τους γύρω.

Σήμερα ακούμε την κυβέρνηση να μιλάει για την «αναδιάρθρωση» της κρατικής τηλεόρασης με κλείσιμο κάποιων καναλιών της ΕΡΤ και του ραδιοφώνου.
Αν ρωτήσουμε τους πολίτες έξω τη γνώμη τους θα μας πουν «αυθόρμητα» και χωρίς σκέψη τη φράση:
Να κλείσει η παλιό ΕΡΤ που την πληρώνουμε μέσα από... τη ΔΕΗ!
Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν θα μας απαντήσει σχεδόν το 99% των ερωτηθέντων;
Στα παλιά τους τα παπούτσια δηλαδή αν κλείσει η ΕΡΤ, το ραδιόφωνο της και φυσικά μαζί με το κλείσιμο, θα «κλείσουν» και θα εξαφανιστούν και κάποια άλλα πράγματα μαζί, όπως έγινε και μετά τη μεταπολίτευση, που μαζί με τις «αναδιαρθρώσεις» και τον εκδημοκρατισμό της ΕΡΤ εξαφανίστηκαν χιλιάδες σημαντικά και χρήσιμα αρχεία, ντοκυμονταίρ, ταινίες σήριαλ κλπ.
Για παράδειγμα ποιος από εσάς γνωρίζει το Εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο; (δείτε το εδώ) το οποίο έχει μπόλικο υλικό (ότι έχει απομείνει) για πολλά θέματα πολιτιστικά, εθνικά, κ.α. Μπορεί να κλείσει και να εξαφανιστεί και αυτό.
Αγαπητοί φίλοι, άλλο είναι να απαιτείς να μην πληρώνεις μέσα από τη ΔΕΗ την ΕΡΤ και άλλο είναι να χαίρεσαι με την εξαφάνιση πολλών πολιτιστικών αρχείων. Άλλο είναι να απαιτείς να καταργηθεί η πολυδάπανη εκπομπή στην υγειά μας, άλλο είναι να απαιτείς να μην προσλαμβάνονται με υπέρογκους μισθούς οι δημοσιογράφοι κ.ο.κ.
Το ίδιο παρατηρούμε και στη διαμάχη ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που και σε αυτή τη περίπτωση αν ρωτήσουμε τον κόσμο θα πει την έκφραση:
Να απολυθούν οι αργόμισθοι και διαπλεκόμενοι υπάλληλοι, να δουλεύουν και αυτοί σαν εμάς στον ιδιωτικό τομέα να δουν τη γλύκα κλπ κλπ.
Και σε αυτή τη περίπτωση πάλι λάθος κάνουν. Άλλο είναι να απαιτείς κάθαρση στο δημόσιο τομέα, καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα και άλλο η ισοπέδωση.
Γιατί υπάρχει ανταπάντηση: Αν ο δημόσιος τομέας ευθύνεται 30% για τη κατάντια της χώρας μας άλλο ένα σημαντικό ποσοστό του ιδιωτικού τομέα ευθύνεται και εκείνο. Να σας θυμίσω;
Ιδιωτικός τομέας:
Χιλιάδες ΕΛΔΕ και επενδυτικές εταιρείες που κάποιες από αυτές έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη από «καλές» επενδύσεις στο χρηματιστήριο.
Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες φαντάσματα που έκλεισαν ξαφνικά και ψάχνει ο κοσμάκης να βρει το δίκιο του.
Κάποιες ιδιωτικές τράπεζες που χωρίς έλεος σε πέταγαν στο δρόμο για 500 ευρώ κλπ κλπ
Αυτό το άρθρο κάποιους από εσάς ίσως να τους ενοχλεί, μα είναι η αλήθεια.
Αν θέλουμε ένα καλύτερο αύριο, για τη χώρα μας, τον πολιτισμό μας, την κοινωνία μας, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες.
Η Απαξίωση, ο μηδενισμός και η ισοπέδωση δεν οδήγησαν πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος