Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τα πάντα περί του φραπέ


Δεν είναι τυχαίο ότι η Θεσσαλονίκη αποκαλείται “Φραπεδούπολη” όπου η ζωή κινείται στους ρυθμούς του… χαλαρά. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι η πόλη διαθέτει τις περισσότερες-αναλογικά με το πληθυσμό της- καφετέριες στην χώρα. Οι Θεσσαλονικείς αγαπούν τον καφέ, και συγκεκριμένα το φραπέ που η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη. Μία ιστορία, που λίγοι γνωρίζουν.
Η δημιουργία του φραπέ ήταν τυχαία. Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης του 1957 ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία, με την ανάμειξή του με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ.
Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα, συνήθιζε να πίνει Nescafe, που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. Έπειτα από χρόνια δήλωνε ότι δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει πώς ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα.
Σήμερα, το φραπέ μπορεί να έχασε μέρος της δημοφιλίας του, εξαιτίας των ξενόφερτων καφέδων (εσπρέσο, καπουτσίνο κ.α.) που προτιμά μεγάλο τμήμα της νεολαίας, σε καμία όμως περίπτωση δεν έπαψε να είναι το πρώτο σε πωλήσεις και κατανάλωση είδος καφέ στη χώρα. 
Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος