Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ο τυφλός που οδηγούσε μπε εμ βε


Της Άντζελας Ζιούτη

Θα μπορούσε να λέγεται και Σπιναλόγκα. Με τη διαφορά ότι σε αυτό το νησί οι άρρωστοι δεν είναι λεπροί, αλλά ... τυφλοί. Εδώ δε χτύπησε η νόσος του Χάνσεν, αλλά η νόσος του ... Χάψεν. Γιατί προυπόθεση ήταν να το ... χάψουν οι επιτροπές που θα πιστοποιούσαν την ανικανότητα τους να εργαστούν. Πόσο άδικο, αλήθεια σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του ιουνίου ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει χάσει την όραση του και να μην μπορεί να απολαμβάνει το απέραντο γαλάζιο του πελάγους! Στην αρχή πίστεψαν ότι ο μεγάλος αριθμός τυφλών οφειλόταν σε κάποια επιδημία που είχε κτυπήσει το νησί, προ ετών. Άλλωστε, οι περισσότεροι τυφλοί είχαν έγγραφα, πιστοποιητικά και λάμβαναν επί σειρά ετών προνιακά επιδόματα από βρεφική ηλικία. Τα πιστοποιητικά το έλεγαν ξεκάθαρα: είναι τυφλοί εκ γενετής.
Δεν είδαν ποτέ το φως τους.


Τέτοια σύμπτωση όμως, βρε παιδί μου! Οι 700 από τους 35.000 κατοίκους του νησιού να έχουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν, ότι είναι τυφλοί εκ γενετής..... Το ποσοστό έβαλε τα στελέχη του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας σε σκέψεις. Έτσι όταν άρχισαν οι πρώτοι έλεγχοι, ανακάλυψαν ότι πολλοί από τους 700 «εκ γενετής» τυφλούς, είχαν αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα μετά από εξέταση υγιειονομικής επιτροπής, σε… προεκλογική περίοδο.
Τώρα οι τυφλοί που έπαιζαν τάβλι, οδηγούσαν αυτοκίνητο και τα βράδυα το έριχναν και λιγάκι έξω και ξεφάντωναν στα κλαμπ φλερτάροντας τις αγγλιδούλες τουρίστριες θα λογοδοτήσουν. Θα τιμωρηθούν χάνοντας το επίδομα και πληρώνοντας πρόστιμο. Οι βουλευτές της επικρατείας τους πάντως που ευλόγησαν την απάτη κατά του ελληνικού κράτους μόνο και μόνο για να εκλεγούν, στις επόμενες εκλογές πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοικτά.  Αυτό το κόλπο δεν πιάνει άλλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος