Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πως θα περάσουμε στην πράξη;

  • «8-10 Απριλίου καταστρώνουμε ένα διαφορετικό σχέδιο για την πόλη» γράφουν οι «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», που συνεχίζουν τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις τους. Πραγματικά, ο διευθυντής του κορυφαίου γραφείου αστικού σχεδιασμού (urban planning) στον κόσμο, των Gehl Architects, ο Σκοτσέζος αρχτιτέκτονας David Sim θα είναι προσκεκλημένος σε ένα τριήμερο event. 
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουμε σημαντικά πράγματα. Για «δωρεάν σεμινάρια για αυτοδιοικητικούς» είχαμε από αυτήν εδώ την στήλη, όταν τον περασμένο Οκτώβριο η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας (ΠΕΕΒΕ) παρουσίασε ένα πρότζεκτ για το πώς διαχειρίζονται άλλες πόλεις της Ευρώπης, προβλήματα της καθημερινότητας και εν γένει το αστικό περιβάλλον.
  • Λίγο μετά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο είχε παρουσιάσει το παράδειγμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Μπιλμπάο. Φυσικά, οι αυτοδιοικητικοί είναι απόντες σχεδόν όλοι σχεδόν απ’ όλα αυτά.
  • Γενικώς, βεβαίως, η απλή παρατήρηση αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι η Θεσσαλονίκη είναι τόσο πίσω σε όλα που μπορεί να υιοθετήσει ή να προσαρμόσει μεθόδους ή συμπεριφορές πολλών –αναλόγου μεγέθους- ευρωπαϊκών δήμων.
  • Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται –ή πρέπει να τίθεται- πλέον είναι ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΠ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Πως, δηλαδή, οι διοικούντες θα περάσουν από τη θεωρία στην πράξη για την αξιοποίηση των απορριμμάτων, για ένταξη π.χ. των εξαιρετικών μουσείων μας (Βυζαντινό, Αρχαιολογικό, Συλλογή Κωστάκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.) στην τουριστική προβολή, πως τα δημόσια έργα που γίνονται θα έχουν υπογραφή και θα αποτελούν «σφραγίδα» για την πόλη κ.ά.
  • Το στοίχημα είναι μεγάλο και δεν έχει να κάνει μόνο με τις καλές προθέσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα απαντηθεί.
  • Πάει και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης –κι αυτή τη φορά δεν είναι λάθος. «Το μεγάλο μας τσίρκο», που ανέβηκε για μια βραδιά το 1973 και μετά η Χούντα το πήγε στην… ΕΣΑ, παραμένει επίκαιρο. Δυο τρεις στίχοι δανεικοί – στήριγμα στα χρόνια του ΔΝΤ: «Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει / το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι. / (…) Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι, / μην έχεις πια την πείνα για καμάρι. / Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε / το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε».

Πρωινός freddo 2/4/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [kathimerini.gr]

ΤΟ ΕΙΔΕΣ. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΣ;

Μια νύχτα στη μεσαιωνική πόλη, Ρόδος 2011 @Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος